Computer kan zendeling gevangenhouden
Zendingswerkers die veel met computers omgaan, kunnen op dat gebied van andere organisaties leren. Probleem is dat deze mensen vaak op eenzame posten werken, waar zij weinig contact hebben met anderen.
In Zelhem vindt deze week de International Conference on Computing and Mission (ICCM) plaats, een driedaagse conferentie rond IT en zending. Thema van de conferentie, die haar wortels heeft in Amerika, is: ”Being light in the digital era” (Een licht zijn in de digitale wereld).Voor de conferentie, die gisteren begon, hebben zich ruim vijftig personen aangemeld. Behalve Nederlanders zijn er onder anderen Duitse en Engelse deelnemers.
Ook de bedenker van ICCM, Robert Hodge, is present. Hodge is als ict-docent verbonden aan de Taylor Universiteit in Indiana (VS) en stond 21 jaar geleden aan de wieg van ICCM. In de Verenigde Staten worden de conferenties steeds door 120 à 150 mensen bezocht.
Gevangenis
Hodge neemt deze week de plenaire sessies voor zijn rekening, vertelt hij voorafgaand aan de conferentie. „Ik wil vanuit het Bijbelboek Filippenzen spreken over ”prison” en ”prisma”. Paulus zat in de gevangenis toen hij zijn brief aan de Filippenzen schreef. Net zoals Paulus in de gevangenis ook kansen had, biedt technologie in de zending kansen en bedreigingen. Technologie verbindt mensen over de hele wereld. Door middel van radio en internet zijn allerlei mensen bereikbaar.”
Bedreigingen zijn er volgens hem ook. „Computers kunnen zendelingen gevangenhouden. Ze moeten niet te veel tijd achter de computer doorbrengen. Elk computeruur gaat ten koste van het levende contact met mensen. Computers geven zendelingen de mogelijkheid gemakkelijk bereikbaar te zijn voor hun familie, maar het is de vraag of de zendeling wel echt vertrokken is als hij zijn familie in het vaderland elke dag spreekt.”
Ten slotte wil Hodge spreken over T. S. Eliot, die rond 1930 een gedicht schreef over de industriële revolutie, die de mensen niet dichter bij God heeft gebracht.”
Happening
Paul Zonnenberg van de stichting Hand bracht het conferentieconcept vorig jaar naar Nederland. De stichting Hand ondersteunt zendingsorganisaties met alles wat ze nodig hebben om effectief te kunnen werken, onder andere met computers en technische ondersteuning. Zonnenberg heeft de voorbereiding van de conferentie op zich genomen – onder meer de zorg voor de aanwezigheid van computers.
ICCM is meer een happening dan een organisatie, merkt hij op. „Er is geen organisatie die achter ICCM staat. Men kan geen lid worden. We hopen dat er tijdens de conferentie blijvende contacten worden gelegd.
Het gaat om twee dingen: het ondersteunen van zendelingen in technische zaken en het opdoen van contacten die op de vaak eenzame zendingsposten van groot belang zijn. Vrienden maken is geen ondergeschikt doel. Zendingsorganisaties hebben dikwijls computerkennis over specifieke onderwerpen, maar ze weten ook veel dingen niet, die andere organisaties juist wel weten.”
Tijdens deze conferentie zijn workshops heel belangrijk. Een aantal ervan gaat over leiderschap en management. Het gebeurt volgens Zonnenberg te vaak dat techneuten in managementfuncties terechtkomen terwijl hun niet geleerd is om op de goede manier te communiceren. „Management vergt een andere manier van communiceren.”
Hackers
Andere workshops gaan over websites, zoals het vervaardigen en zichtbaar maken ervan, maar ook hoe op te treden tegen hackers. „Een zendingsorganisatie kreeg problemen met de website. De zendeling nam contact op met een deskundige die hij eerder ontmoet had. Het probleem bleek veroorzaakt te zijn door een hacker die de zending niet welgezind was en is opgelost. Die deskundige wil met zijn verhaal ook andere zendelingen helpen.”
Tijdens een van de workshops is er via het scherm contact met een deskundige uit Orlando (VS). Aanwezigen kunnen hem via een draadloze microfoon vragen stellen, die dan meteen worden beantwoord.
Bof-sessies
Veel verwacht Zonnenberg van de zogenaamde bof-sessies. De letters bof staan voor de Engelse spreuk ”Birds of a feather flock together” (Vogels van dezelfde pluimage zoeken elkaar op). Het gaat om kleine workshops, waarvoor de onderwerpen ter plekke worden aangedragen.”
Voor meer informatie: iccm-europe.org