Abbas: Geen indirecte gesprekken met Israël
JERUZALEM/RAMALLAH (ANP/AFP) – De Palestijnse president Mahmud Abbas onderhandelt niet met de Israëli’s wanneer die niet eerst de plannen opgeven om meer woningen te bouwen in Oost–Jeruzalem. Dat heeft de Palestijnse topdiplomaat Saeb Erekat donderdag beklemtoond.
De Arabische Liga heeft begin deze maand de Amerikaanse diplomatie in het Midden–Oosten aangemoedigd door uitdrukkelijk indirecte onderhandelingen tussen de Israëli’s en Palestijnen te steunen. De Liga is daar na de recente Israëlische aankondiging van de bouw van nieuwe woningen voor orthodoxe joden in bezet Oost–Jeruzalem ook op teruggekomen. Wat voor onderhandelingen dan ook, direct of indirect, ze beginnen niet zonder de stop van de bouw van nieuwe Israëlische woningen op Palestijnse grond, liet de organisatie vanuit Caïro weten.Het nieuwe plan om zestienhonderd extra woningen neer te zetten in Oost–Jeruzalem ondermijnt de huidige Amerikaanse pogingen een nieuwe start met onderhandelingen te maken. De aankondiging viel dinsdag samen met het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden aan Israël, tot grote irritatie van de VS, de belangrijkste diplomatieke, militaire en economische steunpilaar van de joodse staat.
Een hoge Israëlische regeringsfunctionaris, kabinetssecretaris Zvi Hauser, beklemtoonde donderdag voor de radio dat de aankondiging van de bouw tijdens Bidens bezoek „een vergissing was die niet meer mag voorkomen”.
Ook binnen de Israëlische regeringsploeg bestaat ergernis over de aanpak. De Israëlische minister van Landbouw, Shalom Simhon, waarschuwde donderdag dat de Arbeidspartij de regeringscoalitie overweegt te verlaten. Zijn partij heeft volgens hem juist deelgenomen aan de regering om nieuwe vredesonderhandelingen van de grond te krijgen.
De kolonisatie van bezet gebied is naar internationaal recht illegaal. Het is volgens waarnemers het grootste obstakel voor vrede tussen Israëli’s en Palestijnen op basis van het principe land–voor–vrede. Dat betekent vrede in ruil voor de teruggave door Israël van de in 1967 bezette gebieden, inclusief Arabisch Oost–Jeruzalem. Het Israëlische dagblad Haaretz schreef donderdag dat in Oost–Jeruzalem 50.000 nieuwe woningen gepland of in aanbouw zijn.