Binnenland

SGP’ers Rijssen: Jonge garde aan zet

De SGP’ers Gerrit Steunenberg (61) en Jan Slagman (67) hebben zich jarenlang ingezet als raadslid voor de Rijssense gemeenschap. Met respectievelijk 27 en 17 jaar ervaring verlaten twee politieke zwaargewichten de raad. „Er zijn jonge opvolgers genoeg.”

Gerrit Dannenberg
9 March 2010 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 10:02
De scheidende SGP-raadsleden Slagman (l.) en Steunenberg. „Je bent niet alleen raadslid voor de SGP, maar voor de hele gemeente.” Foto Gerrit Dannenberg
De scheidende SGP-raadsleden Slagman (l.) en Steunenberg. „Je bent niet alleen raadslid voor de SGP, maar voor de hele gemeente.” Foto Gerrit Dannenberg

Ruim 27 jaar geleden stapte Steunenberg totaal onvoorbereid in de politiek. „Ik kreeg destijds de secretaris en de voorzitter van de SGP-kiesvereniging op bezoek. Zij vroegen of ik me kandidaat wilde stellen. Omdat ik niet echt stond te trappelen, werd afgesproken dat ik het twee jaar zou proberen. Het is iets langer geworden.”Slagman kwam via het bestuur van de plaatselijke SGP-afdeling in de gemeenteraad terecht. „Ik was bestuurslid en stond al tamelijk hoog op de lijst. Na verloop van tijd werd ik namens het bestuur afgevaardigd om de fractievergaderingen bij te wonen. Toen wethouder Jan ten Hove in 1993 stopte, ben ik in de raad gekomen.”

Steunenberg, eigenaar van een accountantskantoor, zat jarenlang in de commissie financiën en later ook in de commissies ruimtelijke ordening en grondgebied. Slagman, in het dagelijks leven administrateur, kreeg de welzijnsportefeuille toebedeeld.

Beiden hebben het raadswerk met plezier gedaan en genoten van de contacten binnen en vooral buiten het gemeentehuis. „Van links tot rechts hebben we alle burgers altijd naar beste kunnen geholpen. Je bent immers niet alleen raadslid voor de SGP, maar voor de hele gemeente.”

Steunenberg en Slagman maakten respectievelijk zes en vijf burgemeesters mee. Steunenberg spreekt lovende woorden over burgemeester Smit. „Met Smits financiële kennis begaf Rijssen zich bijvoorbeeld op de aandelenmarkt van de Bank Nederlandse Gemeenten. Het gemeentelijke energiebedrijf werd noodgedwongen verkocht. Voor een prachtig bedrag. Dat geld is verstandig gereserveerd. Rijssen heeft daarvan jarenlang de vruchten geplukt.”

Beide raadsleden zijn er trots op dat Rijssen altijd een slagvaardige gemeente geweest is. „Vanuit andere gemeenten werd met jaloerse blikken gekeken hoe we hier de zaakjes geregeld hadden.” Volgens Steunenberg hebben de gedreven Rijssense ambtenaren daar ook een belangrijke rol in gespeeld. „We hebben ambtenaren die overal adequaat op reageren en weten wanneer er iets te verdienen valt.”

Beide SGP’ers vinden het jammer dat Rijssen niet de felbegeerde uitbreiding van bedrijventerrein Plaagslagen heeft gekregen. „Die 30 hectare was goed in te passen in de ecologische zone. Dan had je een mooi terrein gehad voor bedrijven die specifiek met Rijssen verbonden zijn.”

Steunenberg en Slagman maken zich bij hun vertrek zorgen over activiteiten in de gemeente Rijssen-Holten die indruisen tegen Gods Woord. „Het lijkt soms dat alles wat met christelijk leven te maken heeft moet verdwijnen. Daar zijn we voor de toekomst niet gerust op.”

Slagman zal zich na zijn afscheid niet vervelen. Hij zit namens de SGP in de Provinciale Staten van Overijssel. Steunenberg gaat zich volledig richten op zijn accountantskantoor. Beiden zijn dankbaar dat ze van God wijsheid en verstand hebben ontvangen om het raadswerk te mogen doen. „Hem komt daarvoor de eer toe.”

Dit is het derde deel in een serie interviews met scheidende gemeenteraadsleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer