Ronald McDonald viert jubileum niet
AMSTERDAM (ANP) – Zaterdag is het 25 jaar geleden dat het eerste Ronald McDonalds Huis in Nederland openging. Familieleden kunnen enige tijd in zo’n huis wonen om vlakbij hun zieke kind te zijn. Kinderoncoloog Tom Vouˆte, die anderhalf jaar geleden overleed, haalde het initiatief naar Nederland. Inmiddels zijn er vijftien huizen in Nederland en bijna driehonderd wereldwijd.
Directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds Marc van den Tweel (45) vindt het jubileum geen reden voor feest. „Daar is het de organisatie niet naar. Het is overigens toch al erg dubbel. Het liefst wil ik dat al onze huizen leeg zijn, mensen zitten daar in de donkerste dagen van hun leven. Maar de realiteit is anders". Momenteel zijn er huizen in onder meer de vier grote steden, Groningen, Nijmegen, Leiden, Maastricht, Zwolle, Veldhoven en Barendrecht.Het Ronald McDonald Kinderfonds regelt 60.000 overnachten per jaar en helpt daarmee tussen de vijf– en zesduizend gezinnen. In de huizen – op loopafstand van ziekenhuizen, gespecialiseerde klinieken of revalidatiecentra – kunnen ouders, maar ook opa’s en oma’s en broers en zussen verblijven. Keuken en huiskamer worden gedeeld met andere gezinnen en er zijn privévertrekken. Van den Tweel: „Sommige mensen zitten er twee weken, anderen een jaar of langer. Ze hoeven dan niet het hele land door te reizen vanuit hun woonplaats. Bovendien is wetenschappelijk aangetoond dat nabijheid van ouders het genezingsproces van het kind bevordert. En zelfs als je eigen huis dichtbij het ziekenhuis staat, is het nooit dichtbij genoeg".
Het fonds werkt met zo’n 1500 vrijwilligers en beschikt zelfs over een wachtlijst met mensen die hun diensten aanbieden. Zij maken in ploegendiensten het huis schoon en regelen, met behulp van een professionele kracht, wat er geregeld moet worden. Een huiselijke sfeer staat voorop. Hoofdsponsor is de fastfoodketen, maar ook het Nederlandse bedrijfsleven draagt bij. Dan zijn er nog particuliere giften. Het Ronald McDonald Kinderfonds heeft uitbreidingsplannen en werkt onder meer aan huiskamers in ziekenhuizen. „We willen daar zijn waar we nodig zijn". Zaterdag dus geen festiviteiten. Van den Tweel: „Het werk gaat gewoon door".