„Geen afdoende antwoorden op zin van lijden”
„In Jezus weet God van het lijden”, aldus dr. A. Markus. „Als God zo ver is gegaan om ons falen en onze dood te overwinnen dan vertrouw ik erop dat het goed komt, ook al begrijp ik niet alles.”
De missionair predikant uit Utrecht sprak donderdag tijdens een studieavond over het lijden, in Ede. Voor de eerste bijeenkomst in een serie over apologetische thema’s, georganiseerd door de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Bond ”Johannes Calvijn” en het Instituut voor Gemeenteopbouw van de Christelijke Hogeschool Ede, was veel belangstelling.Tegenwoordig brengen veel mensen de vraag van het kwaad en het lijden in verband met het bestaan van God, zei dr. Markus. Ze vragen zich af hoe het mogelijk is dat het lijden bestaat als God goed en almachtig is. Waarom heeft de almachtige God het kwaad niet geweerd?
Het antwoord ligt volgens hem niet in de stelling dat God niet goed is. Dat mag een christen niet beweren, want dat is in strijd met de Bijbel. Sommige denkers zoeken de oplossing door te stellen dat God niet almachtig is, maar daarmee kan de predikant ook niet uit de voeten. „Als God niet almachtig zou zijn, zou er geen hoop voor de toekomst overblijven. Dan zou God het kwaad misschien niet overwinnen.”
Augustinus, aldus dr. Markus, kwam tot de conclusie dat God goede redenen had om het kwaad toe te laten. God heeft mensen geschapen met een vrije wil en Hij laat toe dat ze die verkeerd gebruiken. Anderen zeggen dat God het kwaad toelaat, opdat mensen er innerlijk sterker door worden.
Regelmatig spreekt de missionair predikant op een dergelijke manier met mensen. Dat is wel nuttig, zei hij, maar bovenstaande verklaring vormt niet het einde van alle tegenspraak. Mensen kunnen zich afvragen of het kwaad in de wereld opweegt tegen de waarde van de vrije wil of hoe belangrijk de vrije wil is.
Dr. Markus kwam tot de conclusie dat het uiteindelijk gaat om het vertrouwen op God. „Ook als je nergens in gelooft heb je een probleem met het lijden. Het gaat er ten diepste om of je vertrouwt op God, ook als je niets van het lijden begrijpt. Mijn persoonlijke antwoord is dat ik gegrepen ben door het mysterie van het christelijk geloof dat God mens werd en dat God in Jezus het lijden heeft ondergaan. Hij bleef niet op een veilige afstand. Als God zo ver is gegaan om ons falen en onze dood te overwinnen dan vertrouw ik erop dat het goed komt, ook al begrijp ik niet alles. God zal het Koninkrijk realiseren: een nieuwe wereld zonder lijden en verlost van het kwade. Het kruis van Christus geeft voldoende vertrouwen om de hoop vast te houden.”
Tijdens de vragenbespreking merkte de predikant op dat iemands manier van leven veel meer effect heeft op een niet-christelijke gesprekspartner dan een heel knap apologetisch verhaal. „Apologetiek heeft een kalmerend effect. Mensen willen niet in iets tegenstrijdigs geloven. De eerste onrust kan weggenomen worden, maar door apologetiek alleen gaat iemand niet geloven.”
Op de vraag of het wel nodig is om na te denken over de oorsprong van het kwaad, antwoordde hij: „We begrijpen God niet, maar om God te kunnen vertrouwen, moeten we genoeg van God kunnen begrijpen om Hem te kunnen vertrouwen. In Zijn openbaring staat zo veel dat het genoeg is dat we Hem kunnen vertrouwen. Er staat dat God een God van liefde is en dat Hij almachtig is. Als we dat niet wisten, zou het moeilijk zijn om God lief te hebben.”
De studieavonden hebben als thema ”Verantwoorde hoop”.