Kamer kibbelt over voortgang behandeling JSF
DEN HAAG (ANP) – In de Tweede Kamer is opnieuw geen eenduidigheid over de Joint Strike Fighter (JSF), de door Defensie gewenste opvolger van de F–16–gevechtsvliegtuigen. De commissie van Kamerleden die zich met Defensie bezighouden, heeft tijdens een interne vergadering donderdag besloten het onderwerp op de lange baan te willen schuiven.
Tijdens een chaotische vergadering van de commissie die zich met Defensie bezighoudt, werd besloten de JSF op de groslijst van controversiële onderwerpen te zetten. Dat gebeurde met een krappe meerderheid van elf tegen tien leden, waarbij de PvdA en CDA extra leden hadden opgetrommeld om elkaar met een meerderheid af te troeven. Overigens besluit de Tweede Kamer pas volgende week definitief over de controversiële zaken.De PvdA wil doorgaan met de behandeling, omdat de fractie nog in alle openheid antwoord wil krijgen op veel vragen over de JSF, zei Tweede Kamerlid Angelien Eijsink. Ze denkt dat de komende tijd veel belangrijke informatie binnenkomt uit de VS over de tegenslagen met de JSF. Ook de SP, PVV, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren willen het project behandelen.
De voorstanders van het Amerikaanse toestel, zoals het CDA en de VVD, willen alles juist overlaten aan een volgend kabinet en Kamer. Voordewind (ChristenUnie) wijst op de onzekerheid over vertragingen en de prijs. CDA–Kamerlid Knops noemt het „waanzinnig” dat juist de PvdA, die moeite heeft met dit onderwerp, wil doorgaan. „Het onderwerp moet in de neutrale stand. De JSF is net een bord spaghetti: je kunt niet een paar brieven wel en andere niet behandelen”, aldus Knops. Hij wijst erop dat Kamerleden ook vragen kunnen stellen en overleggen aanvragen over controversiële onderwerpen.
Demissionair staatssecretaris De Vries (Defensie) heeft al gezegd dat hij geen besluiten over de JSF zal nemen. Dat houdt in dat er nog geen tweede testtoestel wordt gekocht, wat dit voorjaar gepland was. Het eerste testtoestel werd vorig jaar na een ruzie binnen de coalitie wel besteld en aanbetaald, maar op voorwaarde dat Nederland daar weer van af kan. Dat zou Nederland 20 miljoen euro kosten. Volgen een woordvoerster van Defensie wordt het eerste testtoestel gewoon afgebouwd en kan Nederland de bestelling later alsnog annuleren.
Nederland zou in 2012 een besluit nemen over de JSF.