Kerk & religie

Brits hogerhuis aanvaardt amendement rond zegening homorelaties

Het Britse Hogerhuis heeft deze week een amendement op de gelijkheidswet aangenomen waardoor het mogelijk moet worden dat stellen van gelijk geslacht hun geregistreerd partnerschap kerkelijk kunnen laten zegenen.

Kerkredactie
4 March 2010 11:27Gewijzigd op 14 November 2020 10:00
Houses of Parliament en de Big Ben in Londen. Foto EPA.
Houses of Parliament en de Big Ben in Londen. Foto EPA.

Het amendement was ingediend door de openlijk homoseksuele Lord Waheed Alli (Labour), met als argument dat veel homoseksuele en lesbische koppels die tot een kerk behoren daar behoefte aan hebben.Volgens Alli is er zeker geen sprake van een „aanval” zijnerzijds op de Anglicaanse of de Rooms-Katholieke Kerk, aldus de BBC. „Godsdienstvrijheid vraagt van ons dat we anderen dingen laten doen die we zelf niet zouden doen. Godsdienstvrijheid kan niet beginnen en eindigen met wat één bepaalde religie wil.”

In het Hogerhuis stemden dinsdagavond 74 van de 95 aanwezige afgevaardigden voor het amendement, dat overigens niet wordt gesteund door de regering. Het ligt nu ter goedkeuring bij het Lagerhuis, maar volgens de BBC is het niet waarschijnlijk dat dit er nog veel veranderingen in zal aanbrengen.

Homobelangenorganisaties noemden de uitslag van de stemming een doorbraak. Overigens worden plaatselijke parochies, mocht de wetswijziging straks definitief worden, niet verplicht hun kerk open te stellen voor dergelijke ceremonies.

Sinds 2004 kennen Engeland en Wales het geregistreerd partnerschap. Tot nu toe is het echter –officieel– niet mogelijk dat homo’s die dit willen hun relatie laten inzegenen in de kerk.

De rooms-katholieke bisschop van Bradford, David James, die dinsdag tegenstemde, waarschuwde voor de „onvoorziene gevolgen” van de wetswijziging. Behoudende kerkleden maken zich grote zorgen over de steeds verdere vervlakking van de opvattingen over het huwelijk in Engeland.

Ook het late tijdstip waarop de stemming dinsdag plaatshad, leidde bij tegenstanders tot wrevel. Er waren nog geen honderd afgevaardigden aanwezig, een gelet op het belang van het voorstel erg laag aantal, zo menen zij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer