Aangifte na lek over functioneringsgesprek wethouder Aalten
Burgemeester Berghoef van Aalten heeft bij de politie aangifte gedaan van het lekken van vertrouwelijke informatie naar dagblad de Gelderlander over het functioneren van CDA-wethouder Frenken.
Dat liet de burgemeester dinsdag weten.De Gelderlander publiceerde zaterdag een artikel over de inhoud van een functioneringsgesprek met CDA-wethouder Frenken, waaraan onder anderen burgemeester Berghoef deelnam. Uit het artikel bleek dat de bestuurder moeite had zich te houden aan politieke procedures en een moeizame relatie onderhield met zijn ambtenaren en collega’s van B en W. Frenken besloot zich door een coach te laten bijstaan.
Volgens CDA-fractievoorzitter Luiten moet iemand uit de coalitie CDA, VVD en Gemeentebelangen hebben gelekt, om politiek gewin te behalen met het oog op de raadsverkiezingen. Volgens hem waren alleen het college van B en W en de coalitiepartijen op de hoogte van de inhoud van het functioneringsgesprek met de wethouder.
In een huis aan huis verzonden brief ontkent de gemeente Olst-Wijhe dat op een leegstaand industriecomplex in Olst een „opvangkamp voor asielzoekers” zal verrijzen. De plaatselijke partij Gemeentebelangen meldde dit de afgelopen week in een huis-aan-huisverkiezingskrant.
„Er wordt geen kamp op het Abersonterrein gebouwd”, aldus de brief van het college van de Overijsselse gemeente. Het college is verontwaardigd en meent dat de geloofwaardigheid van het handelen van het college in het geding is door de insinuatie van de partij dat in alle stilte wordt gewerkt aan een asielzoekerscentrum in het dorp. „Van een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers is absoluut geen sprake”, aldus een woordvoerster van de gemeente gisteren. De verkiezingskrant heeft tot commotie in het dorp geleid, aldus de gemeente.
De brief is door het voltallige college opgesteld. Saillant detail is dat Gemeentebelangen deel uitmaakt van het college. Het bestuur van Gemeentebelangen geeft aan dat zijn wethouder met de verkiezingskrant geen bemoeienis had. Wel blijft het achter de inhoud van deze krant staan.
Inwoners van Groenlo en Doetinchem kunnen vandaag elektronisch stemmen. Het gaat weliswaar om een ‘schaduwverkiezing’, maar als het aan het Groenlose bedrijf Nedap ligt, blijft het daar niet bij. Het bedrijf is de grootste producent van stemcomputers. De regering besloot eerder dat er uitsluitend met het rode potlood kan worden gestemd, omdat de huidige generatie stemcomputers niet 100 procent fraudebestendig is.
Nedap heeft een nieuwe machine ontwikkeld die volgens de fabrikant wel fraudebestendig is. Op een stembureau in Groenlo en Doetinchem kunnen stemgerechtigden die eerst hun stem met het rode potlood hebben uitgebracht, datzelfde nog eens doen via de nieuwe stemcomputer.
Het nieuwe element aan de stemcomputer is dat nadat de kiezer zijn stem heeft uitgebracht de computer een soort kassabon print. Die wordt vervolgens in een grote stembus gedeponeerd. Bij twijfel over de uitslag kunnen alle printjes worden geteld.
In Den Haag kon woensdag worden gestemd in een zogeheten StemBus en een StemTram. De voertuigen van HTM stonden op diverse plaatsen in de stad. Burgemeester Van Aartsen en staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken namen de bus en tram woensdagmorgen in gebruik. Met de actie wil de gemeente proberen meer mensen naar de stembus te lokken.
De PvdA wordt woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen de grote winnaar, als het aan middelbare scholieren ligt. De partij kwam bij de scholierenverkiezingen met 21,3 procent van de stemmen als grootste uit de bus. Ten opzichte van de verkiezingen in 2006 verliest de partij wel 8,5 procent. Dat heeft het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) dinsdag laten weten. Het instituut organiseert de verkiezingen sinds 1994.
De VVD eindigde op de tweede plaats met 18,1 procent, gevolgd door D66 (12,7 procent). De democraten haalden met 5 procent de grootste winst ten opzichte van 2006. Lokale partijen eindigden op de vierde plaats (12,6). Het CDA kwam met 7,2 procent niet verder dan een zevende plek.
De PVV deed bij de scholieren alleen in Almere en Den Haag mee, zoals ook het geval is bij de ‘echte’ verkiezingen. In Almere kreeg de partij 19,7 procent van de stemmen, in Den Haag 17,0. In beide steden eindigde de PvdA als eerste.
De Amsterdamse VVD pleit voor ‘dierenpolitieagenten’, die actief optreden tegen dierenmishandeling en verwaarlozing. De partij wil de komende raadsperiode tien gemeentelijke handhavers hiertoe opleiden, liet ze gisteren weten.
In Capelle aan den IJssel vindt momenteel een proef plaats met gemeentelijke handhavers die optreden tegen dierenleed. Zij mogen een mishandeld dier direct meenemen en in veiligheid brengen. Tot dusver is dit de taak van de veertien inspecteurs van de Landelijke Inspectie Dierenbescherming.
Aanleiding voor het voorstel is onder meer de aanval op een zwaan bij de Westerdoksdijk in Amsterdam, waarbij het dier werd doorboord door een speer.