„Refocultuur deed SVRO de das om”
De problemen waarmee de instelling voor ouderenzorg SVRO van de Gereformeerde Gemeenten tot voor kort kampte, hadden voor een belangrijk deel te maken met haar reformatorische cultuur.
Dat stelt de zojuist vertrokken interim-manager drs. J. Verhagen, die de organisatie weer uit het dal haalde, in het familieblad Terdege dat dinsdag verschijnt.In de reformatorische kring wordt vooral binnen de ”inner circle” gekeken wie wat kan doen, stelt Verhagen in Terdege. „Belangrijk is niet dat je de beste bent, maar dat je tot de kring behoort. Dat geldt op alle terreinen: van een nieuwe bestuurder tot een aannemer die de nieuwbouw gaat doen. De medewerkers slikken dat, omdat hiërarchie in deze kring nog een belangrijke rol speelt”, aldus Verhagen in het christelijke gezinsblad.
Binnen de SVRO waren veel medewerkers in het verleden onvoldoende bereid om het overeengekomen beleid uit te voeren, constateert Verhagen verder. „Als mensen ontslagen dreigden te worden of het niet eens waren met het beleid, gingen ze overal shoppen om hun gelijk te krijgen. Bij een bestuurslid, de cliëntenraad, een dominee, noem maar op.”
De neiging steeds het eigen gelijk te willen halen, speelde ook haar parten. „De venijnigheid die soms naar boven kwam, vond ik afschuwelijk.”
De huidige raad van toezicht, onder leiding van F. van Donselaar RA, omschrijft Verhagen als „dappere mannen die heel veel hebben doorbroken.” Opnieuw Verhagen: „Binnen de SVRO was het nooit zo ver gekomen als deze raad vier jaar eerder was aangesteld. Ik heb met die mannen enorm veel plezier gehad.”
Sinds de bestuurlijke fusie met Siloah, de instelling voor gehandicaptenzorg van de Gereformeerde Gemeenten, van begin dit jaar staat de SVRO onder leiding van J. Hoekman en G. J. de Pater.