Met moedige mannen mee
Jan van Batenburg schreef in 1934 een jeugdboek over de reis van een Rotterdamse zeeman naar de Noordpool. Uitgeverij Koster vond het klassieke zeemansverhaal boeiend genoeg om er een herziene druk van uit te geven.
De auteur liet zich inspireren door de Groenlandexpeditie, die halverwege de negentiende eeuw op zoek ging naar de verdwenen poolreiziger Sir John Franklin. Onder leiding van een Amerikaanse marinearts zet een schip vanuit New York koers naar de Noordpool. Onder de bemanning bevindt zich Jan Hamer, een ervaren en vroom zeeman. De lezer reist met hem mee tijdens de moeilijke tocht vol kou, honger, ruzie en ijsbergen. Op de achtergrond speelt het verhaal van de broer van Jan Hamer, die een moord heeft gepleegd en voortvluchtig is.Geloofsoverdracht, naastenliefde en vergeving hebben een nadrukkelijke plaats in dit verhaal. Hoewel de boodschap positief is, ligt de moraal er zo duimendik bovenop dat dit de kwaliteit van het verhaal niet altijd ten goede komt. Het boek had aan (christelijke) zeggingskracht kunnen winnen als hiermee wat subtieler en natuurlijker was omgegaan. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het ontstaan van het boek in de jaren dertig, waardoor ook de stijl en de manier van vertellen ouderwets overkomen.
”Met moedige mannen mee” is een ouderwets verhaal met een mooie boodschap. Voor iedereen die zich niet stoort aan de gedateerde stijl en houdt van geschiedenis en spannende zeemansavonturen met een christelijk karakter, is deze herdruk het lezen waard.
Met moedige mannen mee, Jan van Batenburg; uitg. Gebr. Koster, Barneveld, 2009; ISBN 978 90 5551 521 9; 227 blz.; € 14,90.