Buut vrij
Wie heb je voor je? Kerkelijke of onkerkelijke kinderen? Dat maakt nogal verschil, zeker als je een verhaal uit de Bijbel moet vertellen.
Zullen onkerkelijke kinderen begrijpen waarom het gaat als ze horen vertellen over de verzoeking van Jezus? Dit verhaal draait ten diepste niet om het pareren van verleidingen of aanvallen, maar gaat vooral over het doorgaan van Gods heilsplan.Als ik ergens een poosje moet wachten, denk ik erover hoe de essentie van dit verhaal duidelijk kan worden voor behoorlijk onwetende kinderen. Morgen is het weer kinderevangelisatie en staat de verzoeking van Jezus in het rooster met mijn naam erbij als verteller.
Ik vind het echt moeilijk. Hoe maak ik het gewicht van deze geschiedenis duidelijk? Kan ik een voorbeeld gebruiken dat kinderen goed kennen om dit helder te krijgen? Jezus gebruikte ook vaak beelden uit het dagelijkse leven om dingen eenvoudig uit te leggen.
Ineens denk ik aan verstoppertje spelen. Degene die hem is, de zoeker, roept de namen van degenen die hij gezien heeft bij de buutplaats en die zijn er dan bij. Degene die het allerlaatste gezocht wordt, kan de hele pot vrij buten. De zoeker past heel goed op. Is hij te laat, dan zijn al zijn eerdere inspanningen voor niets en moet hij hem nog een keer zijn.
Woensdagmiddag breekt aan. Op club begin ik te vragen naar de regels van verstoppertje. Direct is er de volle aandacht. Verstoppertje, dat is leuk!
„Juf, gaan we dat straks doen?”
„Nee, eerst nog een poosje nadenken naar hoe dat precies gaat met verstoppertje.” Als je gebuut bent, ben je erbij. Pech gehad. Je kunt zelf niets aan je situatie veranderen. Gevangen is gevangen.
Je kunt alleen nog vrij worden als de laatste de hele pot vrij buut. De kinderen weten hoe dat voelt: spannend of de laatste het redt om eerder dan de zoeker bij de buutplaats te komen. Vaak geven de gevangenen hem aanwijzingen om wel of juist nog niet te komen. Zal het lukken?
Tijd om de brug te slaan naar het Bijbelverhaal. Jezus had een opdracht van Zijn Vader en als Hij in die opdracht zou slagen, zou Hij degenen die door de duivel gevangen zijn, vrij kunnen maken.
Jezus kwam in de wereld om de schuld weg te nemen door die Zelf te dragen aan het kruis. Jezus’ opdracht was om tot het laatste toe gehoorzaam te zijn aan de Vader. Gelukkig kennen veel kinderen uit computerspelletjes het idee om een geheime opdracht te volbrengen.
De duivel wist van Jezus’ opdracht. En hij wist ook dat als hij Jezus kon verhinderen Zijn einddoel te bereiken, hij dan altijd de baas zou zijn. Dan zou er nooit meer verlossing mogelijk zijn. Dan zou ieder mens voorgoed onder zijn macht liggen.
Een jochie dat normaal echt de boef uithangt, luistert goed. Toch snapt hij het niet echt. „Juf, hoe kan dat nou? Hoe kan Jezus in onze plaats de schuld dragen?”
Het voorbeeld van gevangenisstraf schiet me te binnen. Wat gebeurt er met iemand die zo veel schuld heeft dat hij die onmogelijk kan betalen? Die wordt in de gevangenis gezet.
Kan hij er zelf uit? Nee, want hij heeft geen geld om te betalen. Iemand anders met heel veel geld kan hem wel vrijkopen.
„Tsja”, zegt het ventje, „waarom zou iemand dat doen? Lekker laten zitten toch!” Waarom zou iemand dat doen? Alleen uit liefde. God heeft de wereld zo lief gehad dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gezonden heeft.
Voor ik uiteindelijk begin te vertellen over de verzoeking vraagt een ander kind voor de zekerheid nog een keer: „Juf, we gaan straks toch verstoppertje doen?”
Als de kinderen later vol overgave het spelletje spelen, hebben we er –helaas– zelfs een verrader bij die verstopplekjes verklikt.
We voelen de spanning. Maakt de laatste iedereen vrij? Wat een wonder dat de verlossing door Jezus vastligt.
De auteur is psychologe en moeder van een zoon van 11 jaar en twee dochters van 16 en van 17. Reageren aan scribent?gedachtegoed@refdag.nl