FIOD-jacht in buitenland levert staat 57 miljoen op
De opsporing van verzwegen buitenlandse banktegoeden door de Belastingdienst heeft de Nederlandse staat 57 miljoen euro opgeleverd.
In 2002 kregen bijna 3000 Nederlanders een naheffing van de fiscus. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Financiën maandag gezegd. De fiscale opsporingsdienst FIOD maakt sinds vorig jaar actief jacht op bankrekeningen van Nederlanders in landen met een bankgeheim, zoals België, Zwitserland en Lichtenstein.
In totaal heeft de dienst ruim 10.000 Nederlanders getraceerd die hun in het buitenland geparkeerde vermogens niet bij de Belastingdienst hebben gemeld. Deze mensen zijn schriftelijk gesommeerd dit alsnog te doen en kunnen rekenen op een aanslag en een boete.
De FIOD heeft een speciaal team op de zaken gezet. Dit team wisselt gegevens uit met belastingdiensten uit andere landen. Volgens de woordvoerder van het ministerie zijn er belastingontduikers die nog steeds weigeren om hun gegevens te verstrekken. De belastingdienst heeft ruim honderd zaken aangespannen om alsnog een aanslag over deze banktegoeden te kunnen afdwingen.
Zo heeft de fiscus in de afgelopen jaren ook via gestolen microfiches rekeningen met zwart geld op kunnen sporen bij de Kredietbank Luxemburg (KB-Lux). Omdat het bewijs op een onrechtmatige manier verkregen zou zijn, spanden de Nederlandse rekeninghouders een proces aan. De Amsterdamse rechtbank heeft nu KB-Lux opgeroepen om te verschijnen voor een voorlopig getuigenverhoor.
Dit na een verzoek van de Amsterdamse advocaat mr. L. Lalji. Deze jurist treedt op namens Nederlandse rekeninghouders van de bank waarvan gegevens terecht zijn gekomen bij de Nederlandse Belastingdienst.
De rekeninghouders, die uit het zicht van de Nederlandse fiscus geld hadden ’geparkeerd’ bij KB-Lux, worden nu geconfronteerd met dreigende naheffingen en boetes.
Het getuigenverhoor moet munitie opleveren voor een civiele procedure, waarin Kredietbank Luxemburg financieel aansprakelijk wordt gesteld voor de naheffingen en boetes. Lalji wil hiervoor aantonen dat de bank onrechtmatig heeft gehandeld door haar bankgeheim te schenden. „Dat is een strafbaar feit naar Luxemburgs recht”, aldus de advocaat maandag.
De gegevens zouden ’op straat’ zijn gekomen door de diefstal van microfiches in 1994 door een ex-medewerker van KB-Lux. Ze kwamen vervolgens in handen van de Belgische fiscus, die de gegevens van de Nederlandse rekeninghouders vervolgens doorspeelde aan de Belastingdienst in Nederland.
Lalji zegt te opereren namens honderden Nederlandse rekeninghouders die voor vele miljoenen euro’s het schip in dreigen te gaan. Ook de belastinginspecteur te Amsterdam is als getuige opgeroepen. Het getuigenverhoor staat gepland voor 4 april.