RIVM: Opnieuw twee slachtoffers Q-koorts
Sinds januari van dit jaar zijn twee mensen aan de Q-koorts overleden. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag bekendgemaakt.

De twee slachtoffers leden aan chronische Q-koorts en hadden de ziekte al langer geleden opgelopen. Daarbij hadden ze ook andere ernstige aandoeningen.Volgens de officiële opgaven zijn er tot nu toe in Nederland negen mensen aan Q-koorts overleden. Deskundigen gaan ervan uit dat het werkelijke aantal slachtoffers hoger ligt.
Sinds januari zijn 195 nieuwe gevallen van de koorts in Nederland gemeld. Het RIVM gaat ervan uit dat van die groep 23 patiënten dit jaar besmet zijn geraakt.
De Q-koorts wordt veroorzaakt door een bacterie die zich via de uitwerpselen van geiten en schapen verspreidt. De overheid is eind vorig jaar begonnen met het preventief ruimen van duizenden dieren die de bacterie bij zich hadden om verspreiding van de ziekte tegen te gaan.
De Q-koorts heeft tot nu toe vooral in het zuiden van het land toegeslagen, maar ook andere gebieden in Nederland zijn inmiddels besmet. De GGD Utrecht is daarom een campagne begonnen om de mensen daar te waarschuwen voor de risico’s. De bacterie verspreidt zich via de lucht en de wind. Mensen die bijvoorbeeld op een vrije dag in de buurt van geitenenboerderijen gaan fietsen, kunnen de ziekte oplopen. Tijdens de eerste maanden van het jaar, in de lammertijd, komen de meeste bacteriën vrij.
Q-koorts kan mensen langdurig en ernstig ziek maken. Mensen met een zwakke gezondheid kunnen er zelfs aan overlijden. De eerste verschijnselen zijn aanhoudende koorts en heftige hoofdpijn. De omvang van de Q-koortsuitbraak in Nederland is uniek in de wereld. Sinds 2007 steeg het aantal bewezen ziektegevallen van 168 naar 951 (2008) en 2236 (2009).
Het aantal mensen dat in contact is geweest met de Q-koortsbacterie ligt hoger dan het aantal geregistreerde gevallen, want zo’n 60 procent van de mensen krijgt geen ziekteverschijnselen; 40 procent ontwikkelt acute Q-koorts. Naar schatting 1 tot 5 procent van de patiënten ontwikkelt chronische Q-koorts.