Overheid waarschuwt ziekenhuizen voor longziekte
De Inspectie voor de Gezondheidszorg waarschuwt alle ziekenhuizen in Nederland deze week voor de mysterieuze longziekte die nu ook in Europa de kop opsteekt. De ziekenhuizen worden per brief ingelicht over de symptomen en voor het gevaar van verspreiding.
De ernstige aandoening verspreidt zich vooral in de ziekenhuisomgeving, zo blijkt uit de circulaire die de inspectie maandag heeft opgesteld en die op internet is na te lezen.
Ziekenhuizen moeten extra alert zijn op patiënten met een hoge koorts, die hoesten en moeite met ademen hebben en die onlangs in Hongkong, de provincie Guangdong in China of Hanoi in Vietnam in aanraking zijn geweest met personen met gelijkwaardige kwalen. De ziekte staat bekend als het ’Severe Acute Respiratory Syndrome’ (SARS).
Totdat de oorzaak bekend is, moeten ziekenhuizen patiënten direct isoleren. Personen die de patiënt bezoeken moeten een masker dragen. Een aantal academische ziekenhuizen in de nabijheid van Schiphol is verzocht observatieruimte beschikbaar te houden.
„Het landelijke centrum voor infectieziektebestrijding heeft gevraagd of er een beroep op ons gedaan kan worden”, aldus een woordvoerder van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. „Wij hebben in ieder geval voldoende capaciteit om personen in quarantaine te stellen.” Het vrijhouden van bedden op de intensieve zorg is volgens de zegsman echter niet aan de orde.
Bij het AMC trad maandag een soort draaiboek in werking voor de aanpak van de ziekte. Daarvoor heeft een inventarisatie van de ’isolatieboxen’ plaatsgevonden en is een protocol opgesteld voor de afdeling spoedeisende hulp. „Zodat mensen met de verschijnselen meteen worden doorgesluisd naar de betreffende afdelingen”, aldus de woordvoerder. Artsen en verpleegkundigen zijn ingelicht over de maatregelen die ze moeten nemen, zoals het dragen van speciale mondkappen en handschoenen.
Het VU Medisch Centrum in Amsterdam houdt net als het AMC geen bedden apart op de intensieve zorg. „Dat soort bedden zijn een schaars goed”, aldus een woordvoerster. „Er zijn honderden soorten griep. We kunnen niet overal bedden voor vrijhouden.”