Kerk & religie

The Gospel Standard van Philpot jubileert

Philpot was een irenisch man. Zodra hij echter de pen ter hand nam, werd zijn toon wel eens wat scherp. Als naar zijn idee de goede zaak geschonden werd, ontzag hij niets en niemand. Philpot was ongeveer dertig jaar eindredacteur van The Gospel Standard.

Jan van ’t Hul
24 February 2010 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 09:56
PHILPOT Foto RD
PHILPOT Foto RD

The Gospel Standard (Evangelie Banier), het kerkblad van de Strict Baptistgemeenten in Engeland, bestaat dit jaar 175 jaar. Vele jaren was Philpot eindredacteur. Het werk was hem een lust, maar niet minder een last. Hij schrijft ergens: „De drukpers lijkt op de twee dochters van de bloedzuiger, die altijd roepen: Geef, geef.”Begin 1835. John Gadsby (zoon van baptistenpredikant William Gadby) oppert het idee om voor Strict Baptistleden een eigen kerkblad te realiseren. John Gadsby, zelf journalist, zou daar wel voor zorgen. Zo’n eigen kerkblad, daar moest ongetwijfeld geld bij, opperden sceptici, maar John Gadsby wist het zeker: „De Heere heeft mij een goede zaak gegeven.”

In augustus 1835 rolde het eerste nummer reeds van de pers. Aan de bovenzijde van de omslag prijkten vier Bijbelteksten: Mattheus 5:6, 2 Timotheus 1:9, Romeinen 11:7 en Handelingen 8:37 en 38.

Het viel in het begin nog niet eens mee om voor goede kopij te zorgen. Spoedig raakte Philpot betrokken bij The Gospel. Hij was de enige in dit gezelschap die literair geschoold was. Philpot had gestudeerd in Oxford. Hij nam de recensies voor zijn rekening. Hij schreef daarover: „Recensies kosten mij veel tijd en inspanning en ik schrijf ze met grote zorg. Ik heb een uitgebreide, goed ontwikkelde en scherp oordelende lezerskring, naast de vele critici en vitters.”

Zijn scherpe pen zorgde voor de nodige polemiek. Het was niet zo dat Philpot van The Gospel een strijdschrift maakte, maar zijn artikelen riepen steevast reacties op. Vele boeken en brochures werden tegen hem uitgegeven. Men maakte hem uit voor een blinde leidsman der blinden. Slechts een enkele maal reageerde Philpot: „In mijn optreden voor het volk gevoel ik een oprechte begeerte tot het heil van hun ziel. En voor zover als de Heere mij er de bekwaamheid toe geeft, arbeid ik aan hun stichting en vertroosting, zonder vrees of vleierij. Hierin draag ik door genade gelukkig het getuigenis van een goede consciëntie om.”

Samen met de andere redacteur, John M’Kenzie, zorgde hij ervoor dat The Gospel een kerkblad van aanzien werd. Beide eindredacteuren vermeden stelselmatig dat aardse en kerkelijke zaken werden behandeld: „Wij schrijven ook voor hen die na ons komen.”

De oplage van The Gospel bleef stijgen. De oplage groeide in Philpots dagen tot 17.000.

The Gospel heeft een groot deel van Philpots tijd ingenomen. „Wat ik schrijf, moet wel overdacht zijn, zorgvuldig gelezen en herlezen. Gewoonlijk besteed ik aan dit werk de beste uren van de dag, wanneer mijn geest het helderst is, en mijn hart het warmst, wanneer mijn ziel het levendigst is en mijn geest vervuld met gebed.”

In 1901 verschenen in Engeland twee forse boeken, met alle hoofdartikelen die Philpot voor The Gospel schreef. In 1985 verscheen een speciaal herdenkingsnummer ter gelegenheid van 150 jaar The Gospel Standard. Ook verscheen toen het herdenkingsboek ”The history of the Gospel Standard Magazine”.

The Gospel Standard bestaat nog steeds. De uitvoering ervan is nog dezelfde als in de dagen van Philpot. Sinds 1971 is rev. B. A. Ramsbottom (predikant te Luton) eindredacteur. Naast The Gospel Standard verschijnt voor de jeugd ”The Friendly Companion”. Het abonneeaantal van The Gospel daalt al jaren. Het abonneeaantal is gedaald tot minder dan 1800 abonnees. In Nederland lezen ongeveer tachtig mensen het kerkblad van Philpot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer