Binnenland

Onderzoek naar ”hun hebben”

Is ”hun hebben” goed Nederlands of niet? Het gerenommeerde Meertens Instituut legt die vraag voor aan de fijnproevers.

ANP
23 February 2010 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 09:56

Ongeveer 3700 hobbyisten, docenten en andere taalliefhebbers uit Nederland en Vlaanderen zijn uitgenodigd om via een internetpeiling mee te doen aan de discussie, die de taalwereld al enkele weken bezighoudt.Het onderzoeksinstituut, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), neemt zelf geen stelling in de discussie. „De taal ontwikkelt zich. Als iedereen ”hun hebben” gebruikt, maakt het op den duur deel uit van de standaardtaal”, zei maandag directeur Hans Bennis. Hij houdt het zelf bij ”zij hebben”.

Veranderingen gaan niet hard, maar sommige gebruiken zijn al gemeengoed geworden, vertelt Bennis. Veel mensen zeggen ”je kan” in plaats van ”je kunt” of ”je wil” zonder t en weten niet dat dit fout is, licht hij toe.

De KNAW-directeur verwacht zelf dat ”hun hebben” het niet gaat redden bij het gros van de Nederlanders. „Voor veel mensen is het irritatiepunt nummer één.”

Hij vindt dat er niet te veel woorden aan de discussie moeten worden vuilgemaakt. „Hun hebben is voor de meeste Nederlanders nog geen normaal taalgebruik.” Pas als dat verandert, maakt hun als onderwerp een kans te worden toegelaten tot de Algemene Nederlandse Spraakkunst, aldus Bennis.

Als het aan demissionair minister Plasterk van Onderwijs ligt, gebeurt dat nooit. Vier Nijmeegse taalwetenschappers echter vinden het gebruik van ”hun” slim en efficiënt, omdat toehoorders meteen begrijpen dat het over mensen gaat. ”Ze” of ”zij” kan ook naar voorwerpen verwijzen.

De taalwetenschappers verduidelijkten dat met een voorbeeld: „Ze liggen op bed”: dat kan zowel over de lakens als over mensen gaan. Bij „hun liggen op bed” begrijpt iedereen meteen dat het over mensen gaat.

Deze zomer maken de onderzoekers van het Meertens Instituut de resultaten van hun enquête bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer