Medische sector vreest vertraging besluiten
Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt het „heel vervelend” dat door de val van het kabinet ook op het gebied van de gezondheidszorg belangrijke besluiten blijven liggen. Dat zei een woordvoerster zaterdag.
De zegsvrouw noemde onder meer de uitvoering van de zorg voor chronisch zieken en gehandicapten (AWBZ). Die is nu nog in handen van zogeheten zorgkantoren, maar zou moeten worden overgenomen door de zorgverzekeraars. Een beslissing daarover zou voor 1 april vallen, maar ZN vreest dat die nu wordt uitgesteld.Ook belangrijke beslissingen over de manier waarop ziekenhuiszorg in de toekomst wordt bekostigd, wordt volgens de zorgverzekeraars vermoedelijk op de lange baan geschoven. Het kabinet moest nog een besluit nemen over de vervanging van het huidige systeem, waarin ziekenhuizen jaarlijks een vast budget krijgen, door een nieuw stelsel waarin zij per behandeling worden betaald. Dat zou tot meer marktwerking in de zorg moeten leiden.
Ook artsenorganisatie KNMG vindt de val van het kabinet „buitengewoon ongelukkig”. Dat zei voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman zaterdag. Hij denkt eveneens dat een aantal belangrijke besluiten, waaronder die over de uitvoering van de AWBZ, op de lange baan zullen worden geschoven.
De invoering van de zogeheten prestatiebekostiging in de ziekenhuiszorg is een ander pijnpunt. KNMG is voorstander van die maatregel, die moet leiden tot meer marktwerking, maar sommige partijen zien dat niet zitten. Het is volgens Nieuwenhuijzen Kruseman dan ook uiterst onzeker hoe een volgende coalitie met het onderwerp verder gaat.
Een positief puntje is volgens KNMG dat voorlopig geen beslissing valt over oprekking of zelfs afschaffing van de numerus fixus voor de studie geneeskunde. De artsenvereniging vindt dat over een dergelijke maatregel, onder meer bedoeld het tekort aan specialisten aan te pakken, geen overhaast besluit moet worden genomen.
De Orde van Medisch Specialisten verwacht niet dat het voor haar belangrijke overleg over de inkomens van de medisch specialisten vertraging zal oplopen als gevolg van de val van het kabinet. Dat zei een woordvoerster van de Orde zaterdag.
Minister Klink van Volksgezondheid heeft de specialisten een korting opgelegd van 512 miljoen euro. De rechter oordeelde dat dit mag maar dat de korting gebaseerd is op ondeugdelijk cijfermateriaal. Naar de cijfermatige onderbouwing moet opnieuw worden gekeken. Dat resulteerde in hernieuwd overleg tussen de Orde en de Nederlandse Zorg Autoriteit, die optreedt namens de minister.
Hoe het zal lopen met heikele onderwerpen die de hele gezondheidszorg aangaan, zoals de marktwerking en het elektronisch patiëntendossier, wordt nu afwachten, aldus de woordvoerster.
De NVZ vereniging van ziekenhuizen vindt dat Nederland in een vacuüm is beland nu het kabinet is gevallen. „Ons land is zeker een half jaar vleugellam en wij vrezen daardoor stagnatie in een aantal belangrijke dossiers”, aldus een woordvoerder van de NVZ.
De zegsman noemt onder meer de regeling van de kapitaallasten van ziekenhuizen, de zogeheten prestatiebekostiging en de aangekondigde bezuinigingen op de ziekenhuiszorg waarover nu langer onduidelijkheid dreigt.
„Dat is heel vervelend, want de Nederlandse ziekenhuizen hebben behoefte aan helderheid. Anders komt een aantal financieel in de problemen en dreigen tien ziekenhuizen failliet te gaan”. De NVZ zal nu haar eigen boontjes doppen om de ziekenhuiszorg niet in het gedrang te laten komen, aldus de woordvoerder.