Aantal sites over predikanten beperkt
De website ”Passie voor het evangelie” ging de afgelopen maand de lucht in. De site biedt informatie over ds. G. Boer. Het is niet de eerste site over een voorganger. Er waren al eerder enkele websites van bekende (overleden) predikanten uit de gereformeerde gezindte op internet te vinden. Toch is het aantal beperkt. Een overzicht.
Andere predikanten over wie een site online is, zijn: ds. L. Huisman, predikant van de Gereformeerde Gemeenten, ds. L. Kieviet, hervormd predikant en ds. R. Kok, christelijk gereformeerd predikant.Op de sites staan levensbeschrijvingen, boeken en artikelen van en over de betreffende predikanten en vooral preken. De preken kunnen gelezen of beluisterd worden. Meestal gaat het bij de laatste categorie om prekenbandjes die gedigitaliseerd zijn. Op de sites verschijnen regelmatig nieuwe preken.
De sites bieden nuttig informatie, maar er zijn wel een paar gevaren. Ds. G. H. Kruijmer, een van de personen achter de site van ds. Boer, waarschuwt daar ook voor: „Het moet niet gaan om een museum- of herinneringscultuur, waarbij predikanten met een site een bijzondere status krijgen. Zij waren niet de enige met een helder geluid. Bovendien gaat de tijd door en zijn niet alle antwoorden van toen één op één toepasbaar voor deze tijd.”
Site ds. G. Boer
De website passievoorhetevangelie.nl is nog volop in ontwikkeling. Op de site is veel informatie over ds. G. Boer (1913-1973) te vinden.
De site is opgezet door ds. G. H. Kruijmer, hervormd predikant te Lage Vuursche, en G. M. Breugem uit Waddinxveen, docent aan het Wartburgcollege in Rotterdam. Ds Kruijmer hoopt dat mensen preken zullen aanbieden, zodat er zo veel mogelijk preken bewaard blijven en dat anderen zegen mogen ontvangen bij het beluisteren van de preken.
De preken zijn het waard zegt de initiatiefnemer. „De preken van ds. Boer hebben grote indruk op mij gemaakt. Ik herinner me een preek over Zondag 25, vraag 65, van de Heidelbergse Catechismus, over waar het geloof vandaan komt. Ds. Boer had ontzag voor Gods heiligheid en maar hij had ook oog voor Gods trouw.”
Gijsbert Boer werd in 1913 geboren in Bodegraven. Na de basisschool ging hij eerst aan de slag als timmerman. Rond zijn negentiende jaar begon hij aan de studie voor predikant. In 1943 werd hij predikant in de hervormde gemeente van Eemnes-Buiten. Daarna volgden de gemeenten Putten (1946), Gouda (1949), Lunteren (1956), Huizen (1960), Katwijk aan Zee (1965) en ten slotte Zoetermeer (1969-1972).
Site ds. L. Kievit
Ds. H. J. Lam, hervormd predikant te Ridderkerk en voorzitter van de Gereformeerde Bond, is de man achter de site VerbiDiviniMinister. De site bevat preken –geluid en tekst– van „een van de meest gewaardeerde en begaafde predikanten die we in de tweede helft van de vorige eeuw in de Nederlandse Hervormde Kerk hebben gehad”, ds. L. Kievit (1918–1990).
De vader van ds. Lam, ds. C. J. P. Lam, wees hem op ds. Kievit. „De preken van ds. Kievit zijn ‘klasse’ qua opbouw en voordracht; toch is de vorm ondergeschikt aan de inhoud. Christus was het middelpunt van zijn prediking. Met een groepje predikanten beluisteren we nog regelmatig zijn preken. Vooral de preken die hij hield in Putten hebben iets indringends. Het is opvallend hoe tijdloos, in de goede zin van het woord, ze zijn.”
Leendert Kievit werd in 1918 geboren te Benschop als zoon van de bekende ds. I. Kievit. In 1942 deed hij intrede in Schoonrewoerd. Daarna volgde Putten (1945), waar hij veel te maken kreeg met de gevolgen van de razzia in de oorlog, waardoor in veel gezinnen mannen, vaders en zonen gemist werden. Vervolgens stond hij in Woerden (1952), opnieuw Putten (1957), Leiden (1964) en Gouda (1969). Hij is in Putten begraven.
Site ds. R. Kok
De website dsrkok.nl is opgezet door Dineke Sinke, dochter van ds. G. H. van Kooten en kleindochter van ds. R. Kok (1890-1982). Ze is hiermee in 2007 begonnen uit onvrede over een website over ds. Kok, die uit de lucht gehaald moest worden. „Ik vind dat de informatie over ds. Kok voor iedereen beschikbaar moet zijn, zowel voor als tegen, zodat mensen zelfstandig een mening kunnen vormen. Uit de reacties blijkt dat mensen gesticht zijn door de woorden van mijn opa. Het is een onbedoeld maar ontroerend gevolg van het opzetten van de website.” De website bevat naast een levensbeschrijving preken (tekst en opnames) en geschriften van de predikant.
Reinier Kok werd in 1890 in Hoenkoop in de omgeving van Oudewater geboren. Op 14-jarige leeftijd kwam hij tot persoonlijke geloofsovergave. Hij werd als eerste als student toegelaten tot de theologische opleiding van de Gereformeerde Gemeenten. Hij was achtereenvolgens predikant te Aagtekerke (1915), Gouda (1925) en Veenendaal (1930). Na een conflict werd de gemeente zelfstandig. In 1956 verkreeg hij met zijn gemeente aansluiting bij de Christelijke Gereformeerde Kerken. Hij diende gemeenten te Ede (1958), Alphen aan den Rijn (1962), Ameide (1966) en Nijkerk (1968).
Site ds. L. Huisman
De site dshuisman.nl bevat vooral veel preken: als geluidsbestanden en als tekst. Allen zijn van L. Huisman (1926-2004) predikant van de Gereformeerde Gemeenten. De man achter de site is W. Kropff uit Barendrecht. De meeste preken op de site zijn afkomstig van de, inmiddels overleden, G. Treuren, die 1400 preken op banden had. Treuren wilde die graag op internet hebben. Uiteindelijk werd het een site over ds. Huisman.
Inmiddels staan ongeveer duizend preken op de site. Er volgen er nog ongeveer 300 (gepreekt in Terneuzen). „Maandelijks worden ongeveer duizend preken gedownload”, zegt hij. „Ik ben blij dat ik een radertje in Gods koninkrijk mag zijn. Ds. Huisman heeft mij met de radicale boodschap van Christus in mijn ziel geraakt. Ik hoop dat vele anderen ook geraakt worden.”
Lambertus Huisman werd in 1926 geboren te Nieuw-Beijerland. In 1957 liet het curatorium van de Gereformeerde Gemeenten hem toe tot de studie aan de Theologische School. Hij stond eerst in Vlaardingen (1961), waarna hij zendingspredikant werd in Zuid-Afrika. In 1990 nam hij een beroep aan naar de gereformeerde gemeenten van Terneuzen en keerde hij naar Nederland terug. In 1995 ging hij met emeritaat.