Buitenland

Britten: Oorlog door Frankrijk dichterbij

Groot-Brittannië heeft donderdag Frankrijk verweten een oorlog in Irak dichterbij te brengen door de weigering van president Jacques Chirac om een tweede resolutie in de VN-Veiligheidsraad in overweging te nemen.

AP
14 March 2003 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 00:12

Door bij voorbaat te dreigen iedere resolutie met een veto te torpederen, handelt Frankrijk onredelijk en maakt het een militaire actie des te waarschijnlijker, zei de Conservatieve oppositieleider Iain Duncan Smith na een spoedberaad met Labour-premier Tony Blair. Duncan Smith gaf aan dat Blair bijna geen andere uitweg meer ziet dan militair optreden op grond van resolutie 1441, die in november door de Veiligheidsraad met algemene stemmen werd aangenomen.

Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zei dat Groot-Brittannië blijft ijveren voor een tweede resolutie en herinnerde eraan dat de leden van de Veiligheidsraad met de aanvaarding van resolutie 1441 de verantwoordelijkheid op zich hebben genomen erop toe te zien dat Irak ontwapent - goedschiks, maar zo nodig kwaadschiks.

De VS, Groot-Brittannië en Spanje hebben voorgesteld Irak nog tot 17 maart de tijd te geven om zijn bereidheid tot ontwapening te bewijzen. Om landen over de streep te trekken om de resolutie te aanvaarden, hebben de Britten zes actiepunten genoemd waaraan Irak moet voldoen om een oorlog te vermijden.

Frankrijk en Duitsland hebben het Britse plan verworpen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin, stelde dat Bagdad een „realistischer tijdsbestek” moet worden gegund om zich te ontwapenen. Ook Duitsland vindt het Britse voorstel geen echt compromis, omdat het nog steeds volmacht geeft om een oorlog te beginnen, zei een adviseur van bondskanselier Gerhard Schröder.

Griekenland, fungerend voorzitter van de Europese Unie, heeft het zonder zich inhoudelijk over het Britse voorstel uit te laten, positief genoemd dat er blijkbaar nog tijd en ruimte is voor een compromis. „Elk voorstel of idee dat gericht is op een diplomatieke oplossing is een positieve stap”, zei woordvoerder Panos Beglitis van het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Naji Sabri, deed het Britse voorstel af als een poging om een door anderen afgewezen plan te verfraaien. De Verenigde Staten zijn er alleen maar op uit om een „internationale dekmantel” te krijgen voor hun agressieve beleid tegen Irak, maar in de Veiligheidsraad is gelukkig een meerderheid voor vrede, zei Sabri.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer