Economie

Shell past onder druk beloningsbeleid aan

DEN HAAG (ANP) – Shell past onder druk van aandeelhouders het beloningsbeleid aan. Daarbij worden onder meer salarissen bevroren en komt er een ander bonussysteem. Vorig jaar keurden de aandeelhouders het beloningsbeleid bij de Nederlands–Britse energiemaatschappij af uit onvrede over de hoogte van de beloningen.

16 February 2010 13:22Gewijzigd op 14 November 2020 09:53
DEN HAAG - Bestuursvoorzitter (CEO) Peter Voser (l) en Chief Financial Officer Simon Henry (r) donderdag voorafgaand aan de presentatie van de jaarcijfers over 2009 van Royal Dutch Shell in Den Haag. Het olieconcern is in het vierde kwartaal van 2009 op e
DEN HAAG - Bestuursvoorzitter (CEO) Peter Voser (l) en Chief Financial Officer Simon Henry (r) donderdag voorafgaand aan de presentatie van de jaarcijfers over 2009 van Royal Dutch Shell in Den Haag. Het olieconcern is in het vierde kwartaal van 2009 op e

Shell bevriest de basissalarissen van bestuursvoorzitter Peter Voser en financieel directeur Simon Henry tot januari 2011. De salarissen van deze vorig jaar benoemde topmannen ligt 20 procent lager dan dat van hun voorgangers.Bonussen voor het topmanagement worden voortaan alleen uitgekeerd als de doelstellingen worden gehaald. Behalve op operationele resultaten, zal de mate waarin projecten succesvol worden afgerond zwaarder meewegen in de toekenning van bonussen. Het systeem dat de prestatie van het aandeel in vergelijking met die van andere bedrijven vergelijkt, verdwijnt uit de zogeheten scorecard.

De top van Shell ontving vorig jaar bonussen voor prestaties in 2008 terwijl niet alle doelen waren gehaald. Aandeelhouders van Shell stemden daarop tijdens de aandeelhoudersvergadering in meerderheid tegen het beloningsbeleid.

Met de nieuwe voorstellen verwacht Hans Wijers, topman van AkzoNobel en bij Shell voorzitter van de beloningscommissie, brede steun te krijgen van de aandeelhouders. „Ons doel is gepaste terughoudendheid in de huidige economische omstandigheden en de belangen van de uitvoerenden en die van aandeelhouders meer op een lijn te krijgen", schrijft hij in een brief aan de aandeelhouders.

Stichting Pensioenfonds ABP, een grote aandeelhouder van Shell, reageerde in eerste aanleg positief. „Het is op zich goed dat ze deze stap zetten", aldus een woordvoerder dinsdag. „We kunnen er inhoudelijk nog niet op reageren omdat we de voorstellen eerst goed moeten bestuderen".

Op 18 mei kunnen de aandeelhouders zich uitspreken over het aangepaste beloningsbeleid. Dan vindt de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell plaats, in het Circustheater in Scheveningen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer