Europarlement kritiseert Turkije
STRAATSBURG (ANP) – Turkije heeft woensdag behoorlijk wat kritiek gekregen van het Europees Parlement. Het land onderhandelt met de EU over toetreding, maar moet daarvoor nog veel hervormen. Turkije moet vooral vliegtuigen en schepen uit EU–land Cyprus toelaten en zijn soldaten terugtrekken uit Cyprus, aldus veel partijen in het Europarlement.
CDA’ster Oomen, die namens het parlement de situatie in Turkije volgt, hekelde ook een recent Turks verbod op een Koerdische partij. „Met het verbod lijkt een voorlopig einde te zijn gekomen aan het open debat in Turkije", zei Oomen.PVV’er Madlener diende een amendement in om het toetredingsproces te staken. Voor dat verzoek is echter geen meerderheid. „Iedereen vindt de Turkse bezetting van Noord–Cyprus illegaal, maar toch gaat de EU door met onderhandelen. Er zijn amper sancties. Ik vind het echt zwak", zei Madlener, die zijn collega’s nog waarschuwde voor de vriendschap tussen Turkije en „schurkenstaat Iran".
Belder (SGP) eiste een einde aan de discriminatie van niet–moslims in Turkije. Hij ziet een publieke haatcampagne tegen Turkse christenen. Ze kunnen daar geen kerk oprichten en worden steeds gepasseerd bij benoemingen voor goede banen.
Turkije bezet het noorden van Cyprus. De Verenigde Naties onderhandelen met Turkije en Cyprus over een oplossing. „Turkije zal zich meer moeten inspannen om die oplossing dichterbij te brengen. Maar niet alleen Turkije is aan zet. Alle betrokken partijen, ook dit Europese Parlement, moeten obstakels uit de weg nemen in plaats van ze op te werpen", zei PvdA–Europarlementariër Bozkurt, zelf van Turkse afkomst.
Vooral linkse Europarlementsleden verwachten dat juist dat toetredingsgesprekken de beste oplossing zijn voor problemen met bijvoorbeeld de vrijheid van godsdienst en meningsuiting. Cornelissen (GroenLinks) vroeg de Europarlementsleden „om voor ogen te houden hoe belangrijk het proces van toetreding tot de EU is".
Het parlement oordeelde wel positief over de hervormingen in de kandidaat–lidstaten Kroatië en Macedonië. Volgens velen zou de EU dit jaar de toetredingsgesprekken met Kroatië kunnen afronden, als Slovenië meewerkt aan de oplossing van een grensgeschil. Probleem bij Macedonië is dat Griekenland eist dat het land van naam verandert. Beide landen moeten volgens het parlement wel meer doen aan de strijd tegen corruptie en criminaliteit.