Defensie moet nog meer banen schrappen
Het ministerie van Defensie moet de komende jaren nog 2000 banen meer schrappen dan was aangekondigd. Eind vorig jaar werd al bekend dat er 4800 arbeidsplaatsen zouden verdwijnen. Daar komen er nu nog ongeveer 2000 bovenop. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie donderdag meegedeeld.
Het ministerie zal draconische maatregelen moeten nemen. Het denkt aan een vacaturestop en sluit gedwongen ontslagen niet uit. Er is „oud zeer en nieuw zeer”, aldus de woordvoerder. Het oude zeer bleek bij het opmaken van de jaarrekening, die tegenvallers liet zien.Het nieuwe zeer zit in het regeerakkoord van het demissionaire kabinet. Dat had voor 816 miljoen euro aan bezuinigingen afgesproken voor de komende vier jaar. De PvdA heeft bij onderhandelingen met het CDA over de vorming van een nieuw kabinet aangegeven dat het nog eens 500 miljoen euro op Defensie wil bezuinigen. Het CDA is daar tegen.
De vakbond voor defensiepersoneel VBM/NOV noemt in een reactie het verdwijnen van nog eens 2000 banen onaanvaardbaar. De bond, met ruim 29.000 de grootste bij defensie, zegt „volstrekt verrast” te zijn door het nieuws.
Voorzitter Heerts van de militaire bond AFMP/FNV is minder verrast over de aankondiging van de extra personeelsbezuiniging. Het ’oude zeer’ van 2000 arbeidsplaatsen is volgens hem vooral te wijten aan het ondoelmatige beleid van de militaire top. Er is geld uit materieelprojecten aangewend om meer personeel te kunnen financieren.
Maar het is volgens de voorzitter een „illusie om te denken dat Defensie er in deze tijden nog geld bij krijgt”. Dat legt aan de andere kant een zware verantwordelijkheid op de nieuwe coalitiepartners, CDA en PvdA, meent Heerts. Als de politiek naar een kleinere en fijnere krijgsmacht toe wil, is nu de tijd om knopen door te hakken en krijgsmachtonderdelen af te stoten. Het kan niet zo zijn dat het personeel opnieuw jaar in jaar uit weer met reorganisaties en bezuinigingen wordt opgescheept.
Daarnaast zijn de coalitiepartners verplicht ruimte te scheppen voor een goed sociaal beleid, stelt Heerst. Het kan evenmin zo zijn dat het financieel wanbeheer van generaals en admiraals en de politieke onzorgvuldigheid van parlement en regering, worden afgewenteld op de schouders van de defensiemedewerker.