Buitenland

„Iran maakt een lange neus naar het Westen”

Iran is dinsdag begonnen met het verrijken van uranium tot een splijtbaar gehalte van 20 procent.

ANP
10 February 2010 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 09:50

Enkele vragen aan onderzoeker Sico van der Meer van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael in Den Haag en hoogleraar reactorfysica Tim van der Hagen aan de Technische Universiteit in Delft over het kernprogramma van Teheran.Wat betekent deze opvoering van 3 naar 20 procent?

Van der Hagen: „Voor onderzoeksreactoren zoals in Petten en Delft is 20 procent nodig. Het gaat hier bij het splijten van uranium om het vrijkomen van straling en elementaire deeltjes voor onderzoek naar bijvoorbeeld bestraling van tumoren en naar materialen voor betere batterijen, zonnecellen en staalsoorten. Het gaat niet om de warmte die vrijkomt, zoals bij de kernenergiecentrale van Borssele, waar 4 procent wordt gebruikt.

Uraniumverrijking tot 20 procent is heel normaal. Er zijn onderzoeksreactoren over de hele wereld. Met diezelfde installaties kan echter ook 80 of nog beter 90 procent worden opgewekt voor kernwapens. Iran moet dus inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) toelaten, maar weigert dat.”

Wat wil Iran zeggen met die 20 procent?

Van der Meer: „Iran maakt een lange neus naar het Westen en laat zien dat het zich van niemand iets aantrekt. Het is vooral een politiek statement. Mogelijk willen ze meer ruimte bij onderhandelingen of werken ze inderdaad aan een kernwapen.

Teheran was nog in onderhandeling over mogelijke uraniumverrijking in het buitenland. Dat had het regime eerder toegezegd, maar later weer ingetrokken. Blijkbaar zijn ze het daar intern niet over eens.”

Zal het regime kernwapens inzetten als Teheran die zou hebben?

Van der Meer: „Sommige wetenschappers menen dat Teheran al binnen een jaar over kern­wapens kan beschikken, anderen denken pas over vijftien jaar. Maar een kernwapen inzetten is zelfmoord voor een land, je wordt vernietigd. Het hebben van een atoombom geldt vooral als prestigeobject; je telt mee op het wereldtoneel.”

Iran heeft toch recht op uraniumverrijking?

Van der Meer: „Teheran meent dat het het volste recht heeft om uranium te verrijken voor vreedzame doeleinden als ondertekenaar van het non-proliferatieverdrag, het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens. Als ondertekenaars echter kernwapens bouwen, betekent dit dat het verdrag minder waard wordt. Bovendien ontstaat er een wapenwedloop in de landen om Iran heen.”

Meer over
Achtergrond
Iran

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer