Binnenland

Strafblad soldaat moet bij missie bekend zijn

DEN HAAG (ANP) – Elke militair die op missie gaat en ooit met justitie in aanraking is gekomen, moet op tijd melden dat er iets aan de hand is. Zijn commandant moet er vervolgens voor zorgen dat de Militaire Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (MIVD) een herhaalonderzoek doet. Zo moet worden voorkomen dat er militairen worden uitgezonden zonder dat ze een zogeheten verklaring van geen bezwaar hebben.

9 February 2010 16:26Gewijzigd op 14 November 2020 09:50

Dat maakte minister Van Middelkoop (Defensie) dinsdag duidelijk in de Tweede Kamer. De SP riep hem tijdens het vragenuurtje ter verantwoording voor berichten dat militairen na terugkeer uit Afghanistan door achterstallige behandeling van hun strafblad alsnog worden ontslagen, omdat hun veiligheidsverklaring is ingetrokken. De minister zal de commandanten er nog eens op wijzen dat ze de aanwijzing die daarvoor bestaat, zo goed mogelijk moeten naleven.De garantie dat er nooit meer een militair wordt uitgezonden zonder verklaring van geen bezwaar, kon Van Middelkoop echter niet geven. Maar „ik zal mijn uiterste best doen om dit soort situaties te voorkomen”, zei hij. Commandanten moeten volgens de minister hun verantwoordelijkheid nemen. Dat kan betekenen dat een militair vlak voor z’n vertrek naar het buitenland te horen krijgt dat hij toch niet wordt uitgezonden. Voor een commandant kan dat een pijnlijke beslissing zijn, zei Van Middelkoop, zeker als de militair nog niet is veroordeeld.

De MIVD moet volgens de bewindsman over actuele justitiële gegevens van mensen beschikken. Met het oog daarop heeft hij de capaciteit van de dienst eerder verhoogd. Van Middelkoop benadrukte dat Defensie zeer hoge eisen stelt aan de integriteit van zijn medewerkers. Om de kwaliteit van de krijgsmacht op peil te houden, is het nodig te weten „wat voor vlees we in de kuip hebben”. Elke militair moet een verklaring van geen bezwaar hebben. De MIVD onderzoekt of zo’n verklaring kan worden afgegeven. Het antecedentenonderzoek vindt om de vijf jaar plaats, aldus de minister.

In navolging van de militaire vakbonden was ook de Tweede Kamer niet te spreken over de manier waarop Defensie een Uruzganveteraan heeft behandeld. Korporaal John P. verloor na zijn periode in Uruzgan zijn verklaring van geen bezwaar, omdat hij vóór de missie in aanraking was geweest met justitie. „In Afghanistan je leven wagen en in Nederland worden afgedankt. Dat is wat John P. voelt, dat is wat ook ik voel”, stelde PvdA–Tweede Kamerlid Eijsink. Van Middelkoop verwierp het verwijt dat Defensie de korporaal heeft afgedankt. Wel erkende hij dat Defensie nalatig is geweest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer