Opinie

Verliefdheid zo spannend, liefde zo mooi

Wat is het heerlijk om verliefd te zijn. Het doortintelt je hele lichaam. Je voelt je goed, alles ziet er mooi uit. Het leven lacht je toe. En wat is diegene op wie je verliefd bent een bijzonder iemand, echt geweldig.

Alie Hoek-van Kooten
9 February 2010 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 09:49
Wat is het heerlijk om verliefd te zijn. Het doortintelt je hele lichaam. Foto ANP
Wat is het heerlijk om verliefd te zijn. Het doortintelt je hele lichaam. Foto ANP

Wie van ons is er nog nooit verliefd geweest? Ik denk dat we toch allemaal die gevoelens wel kennen. Het is een van de sterkste en mooiste gevoelens die er bestaan. Over enkele dagen is het weer Valentijnsdag. In de winkels zie je overal de rode en roze hartjes als symbool van de liefde.Rond Valentijnsdag vat een meisje dat misschien al heel lang verliefd is moed om dat aan die jongen te laten merken. Of mogelijk is er ergens wel een verlegen jongen die nu de stoute schoenen durft aan te trekken om tegen het meisje van zijn dromen te zeggen dat hij van haar houdt.

Als je verliefd bent, moet je de hele tijd aan hem of haar denken. Het is echt bijna een soort van dwanggedachte, maar dan wel een erg prettige. Je voelt je als door een magneet tot die persoon aangetrokken en je wilt niets liever dan bij hem of haar in de buurt zijn. Je wilt ook alles van die ander weten. Als je de naam hoort noemen, lijkt het wel alsof er een stroomstoot door je lijf gaat. Als je het merk en de kleur auto van de geliefde ziet aankomen, dan begint meteen je hart sneller te kloppen. Als die persoon ook nog in de buurt is, dan doe je er alles aan om ’m maar even te zien en als het kan ook even te spreken. Alle anderen doen er eigenlijk niet meer toe.

Eerst is het heerlijk om alleen maar verliefd te zijn. Maar daar blijft het niet bij. Op een gegeven moment wil je echt wel meer. Je hoopt zo heel erg dat de verliefdheid wederzijds is. Want het is niet de bedoeling om alleen maar verliefd te zitten zijn.

Verliefdheid heeft tot doel een relatie met de geliefde te krijgen. Hoe kom je er nu achter of die ander ook verliefd is op jou? Lichaamstaal is daarin ontzettend belangrijk. Pas als je denkt dat die ander jou ook graag mag, durf je het ter sprake te brengen. Als dat dan wederzijds het geval blijkt te zijn, krijg je zo een relatie met elkaar.

Waarom wordt een mens eigenlijk verliefd? Alle intieme ofwel familierelaties overkomen je. Niemand van ons heeft zijn ouders kunnen uitzoeken. Datzelfde geldt voor je grootouders, ooms, tantes, neven en nichten. Het is zelfs zo dat wanneer je in verwachting bent, je niets van je toekomstige kindje zelf kunt bepalen. Je moet maar helemaal afwachten of het een jongen dan wel meisje zal zijn en hoe de baby eruitziet. Je wordt dus in familieverbanden geplaatst. Daar heb je helemaal niets over te zeggen. Maar de enige die je helemaal zelf mag uitzoeken, is je eigen toekomstige man of vrouw. En dat wordt dan ook de meest intieme relatie. Heel belangrijk om aan de Heere God te vragen of Hij je wil helpen daarin de goede keuze te maken.

Hoe kun je nu weten met wie je je hele verdere leven in deze wereld wilt delen? Hoe kun je uit al die mensen diegene kiezen met wie je wilt trouwen? Daarom is het zo heerlijk dat je verliefd wordt. Daardoor word je heel speciaal tot die ene persoon aangetrokken.

Krijg je verkering met elkaar, dan valt het trouwens nog maar te bezien of je ook echt goed bij elkaar past. Maar met de verliefdheid wordt dit hele proces wel in gang gezet.

Gelukkig blijft een mens niet een leven lang verliefd. Het schijnt zelfs zo te zijn dat iemand maar maximaal twee jaar achtereenvolgens op een en dezelfde persoon verliefd kan zijn. Daarna zijn er slechts twee dingen mogelijk: Of de verliefdheid dooft uit en het is over en uit. Of de verliefdheid gaat over in liefde. Liefde is weliswaar lang niet zo spannend als verliefdheid, maar eigenlijk toch wel veel en veel mooier. Bovendien duurt een liefde een leven lang, als je jezelf er tenminste voor in wilt zetten. Verliefdheid overkomt je, maar liefde vraagt inzet. In de Bijbel staat ook: „Hebt elkander lief”, (Johannes 15:2), dus als opdracht.

Maar waarom is liefde dan veel mooier dan verliefdheid? Als je verliefd bent, zijn die gevoelens sterk op de voorgrond in je gedachten aanwezig. Je kunt nergens anders meer aan denken. Maar daarnaast moet je ook nog gewoon je dagelijkse dingen doen en dat valt dan soms niet mee. Een verliefdheid beheerst je gewoon en geeft eigenlijk best veel onrust. Je kunt er echt nerveus en opgewonden van zijn.

Als de verliefdheid over is en je bent in de liefdesfase aangekomen, dan zijn die gevoelens meer op de achtergrond aanwezig. Je weet het gewoon zeker: Wij horen bij elkaar, wij zijn van elkaar. Dat geeft rust, veiligheid en vertrouwen. Je weet dat je op elkaar aankunt en dat je er bent voor elkaar, door dik en dun, in voor- en tegenspoed. En van daaruit kun je heel goed je dagelijkse dingen doen die je moet doen.

Als je verliefd bent, denk je heel sterk in beelden. Je hebt dan zoals we wel zeggen een levendige fantasie. Je ziet jezelf samen met je vriend(in) over het strand lopen bij de ondergaande zon. Als je van elkaar houdt, sta je meer met twee benen op de grond en weet je dat het op het strand ook koud kan zijn, kan regenen en erg hard kan waaien.

Een verliefdheid duurt zoals gezegd maximaal twee jaar. Echte liefde daarentegen duurt een leven lang en gaat zelfs over de dood heen. Als je bijvoorbeeld je oma hoort praten over je overleden opa en ze hebben samen een goed huwelijk gehad, dan voel je alsnog de gloed van hun liefde en dat doet je goed.

Een verliefd mens heeft niet altijd een goed realiteitsbesef. Alles aan de geliefde wordt goedgepraat. Ouders kunnen daar weleens erg mee zitten, bijvoorbeeld als ze zien dat hun zoon of dochter verliefd is op iemand van wie ze zich afvragen of het wel een betrouwbaar iemand is. Als ze er dan over praten, dan zie je dat hun kind er geen oren naar heeft. Alles wordt zonder meer goedgepraat. Een verliefde ziet gewoon geen fouten of wil ze althans niet zien. Ze zeggen wel eens dat liefde blind maakt. Dat is niet juist. Het zou moeten zijn: Verliefdheid maakt blind.

Als je als man en vrouw van elkaar houdt en de verliefdheid is overgegaan in liefde, zie je ook elkaars fouten, weet je daar in liefde mee om te gaan en heb je daarin ook geduld met elkaar.

Als je verliefd bent, doe je jezelf zo goed mogelijk voor. Je loopt steeds op je tenen om maar een goede indruk te maken. Als je van elkaar houdt, hoeft dat niet meer zo en kun je ook jezelf zijn, mág je juist jezelf zijn.

Verliefdheid is dus spannender, maar liefde is veel en veel mooier. Er zijn nogal eens jongelui die –wanneer ze enige tijd verkering hebben met elkaar en de verliefdheid is langzaam maar zeker overgegaan in liefde– gaan twijfelen of die ander echt wel de ware is. De gevoelens zijn immers minder hevig geworden.

Helaas wordt soms om die reden de relatie uitgemaakt – om dan vervolgens in een volgende relatie op een gegeven moment weer tegen hetzelfde probleem aan te lopen. Dat moet je dus niet doen. Jongeren hechten nogal eens te veel waarde aan de gevoelens van verliefdheid. Maar verliefdheid dient er alleen maar voor om twee ‘vreemde’ mensen bij elkaar te brengen. Gevoelens van wederzijdse liefde zijn veel belangrijker. Als het goed is, gaat iedere verliefdheid over in liefde en liefde is –het kan niet genoeg benadrukt worden– vele, vele malen mooier dan verliefdheid.

Maar gelukkig is het toch ook wel zo dat wanneer je jaren samen getrouwd bent en veel van elkaar houdt, de vlammetjes van verliefdheid toch steeds weer even kunnen opflikkeren.

Alie Hoek-van Kooten is als arts werkzaam bij Eleos.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer