Kerk gg Kapelle wordt verbouwd
Kerk gg Kapelle wordt verbouwd

De Petrakerk, het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Kapelle-Biezelinge, zal vanwege een groeiend ledental worden verbouwd. In de ledenvergadering van 3 februari is daartoe besloten.De bouwaanvraag wordt binnenkort bij de burgerlijke gemeente neergelegd. Het plan is om na de zomervakantie te beginnen met de verbouwing. Naar verwachting duurt die een jaar. In die tijd kerkt de gemeente in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Goes.
Bij de bouw van de kerk in 1995 werd uitgegaan van 800 zitplaatsen. De gemeente telt nu 1460 leden en doopleden. Ruim twee jaar geleden zijn er plannen ontwikkeld tot verbouwing van de kerk of splitsing van de gemeente. Van de leden koos 83 procent voor verbouwing.
De verbouwing staat onder leiding van architect Fierloos te Goes, die de kerk ook heeft gebouwd. De aannemer is nog onbekend. De nieuwe kerkzaal krijgt 1350 zitplaatsen, met de mogelijkheid een extra zaal erbij te betrekken alsook op termijn een galerij te bouwen. De begroting is vastgesteld op 2,9 miljoen euro.
Kerk om de Hoek in Harderwijk
Een oecumenisch team van pastores uit Harderwijk is vorige week begonnen met ”Kerk om de Hoek”: pastorale begeleiding voor mensen die geen band met de kerk hebben maar geloof wel belangrijk vinden.
Initiatiefnemer ds. H. G. Schuurman van de hervormde wijkgemeente van bijzondere aard te Harderwijk zegt dat hij en zijn collega’s regelmatig ingaan op een verzoek tot begeleiding van mensen die geen lid van een kerk zijn. Kerk om de Hoek maakt het aanbod structureel. Mensen kunnen er terecht voor onder meer een gesprek over zingeving, de viering van de geboorte van een kind, begeleiding van zieken, rouwdienst of huwelijk.
De pastorale begeleiding is tegen betaling: 400 euro voor een huwelijk en 35 euro voor een gesprek van een uur. Kerk om de Hoek wil daarmee de verhoudingen „zuiver houden.” Als mensen meer van het geloof willen weten, bekijkt het oecumenisch team in overleg waar ze het beste terechtkunnen.
Het uit acht personen bestaande team is breed samengesteld, zowel wat betreft de kerkelijke achtergrond als de specialisaties. Naast enkele protestantse predikanten en kerkelijk werkers doen ook een rooms-katholieke pastor en een kapitein van het Leger des Heils mee.
Kerktoren Giessen-Oudekerk
De kerktoren van het kerkgebouw van de hervormde gemeente Giessen-Oudekerk en Peursum aan de Oudkerkseweg te Giessen-Oudekerk ondergaat vanaf morgen een restauratie. Dat meldden scriba R. Brandwijk en ouderling-kerkrentmeester E. van Lopik.
De laatste grote restauratie van de toren vond plaats in de jaren 1950. De toren, eigendom van de gemeente, wordt flink onder handen genomen. De muren worden opnieuw gevoegd, het dak opgeknapt en de klok en de luidinstallatie onder handen genomen. Ook het terrein rond de kerk, zoals de bestrating en de tuinmuren, worden opgeknapt. De burgerlijke gemeente heeft voor het project 350.000 euro subsidie gekregen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
De hervormde gemeente zal in dezelfde periode de kerkzaal onder handen nemen.
De gemeente Giessen-Oudekerk en Peursum telt ruim 1600 leden en doopleden en wordt bediend door ds. T. C. Verhoef.
Kerkdak in Epe te koop
Het dak van de Grote Kerk in Epe staat te koop. De leien uit 1953 zijn dringend aan vernieuwing toe. Door het relatief lage koolstofgehalte is de lei aangetast door algen, korstmossen en zure regen. Daardoor dreigt lekkage, aldus de Stichting Monumentaal, die de Grote Kerk wil behouden.
Voor de vernieuwing van het dak heeft het Rijk 3,5 ton toegezegd. Er moet nog 95.000 euro worden opgebracht. Een nieuw leien dak met daarbij het noodzakelijke herstel van de muuraansluiting tussen toren en schip kost een 0,5 miljoen euro.
Stichting Monumentaal is eind januari begonnen met verkoop van de leien. De opbrengst is tot nu toe 2431 euro. Bezoekers kunnen op de website kerkdak-epe.nl een formulier invullen om geld over te maken. Het tarief is 90 euro per meter voor het nieuwe dak. Wie de oude leien wil hebben, betaalt daarvoor 45 euro per meter.
Stichting Monumentaal heeft als streefdatum 8 september 2010 om het dak gerenoveerd te hebben.
Villa Klarendal in Arnhem
Vanuit Villa Klarendal, een wijkproject van Youth for Christ (YfC) in Arnhem, is een christelijke wijkgemeenschap ontstaan. Oorspronkelijk was het project alleen bedoeld als een brug naar de kerk, maar de wijkgemeenschap gaat zelfstandig verder.
Een van de initiatiefnemers van de kerk is Rick Jansen, die dertien jaar geleden met zijn vrouw in de wijk kwam wonen en relaties aanknoopte met de bewoners via een computercursus. Hij kwam in contact met YfC, waarna het werk een vlucht nam. In 2005 startte het project Villa Klarendal met een laagdrempelige maaltijd en een viering op zondag, jongerenwerk en een koffieochtend. De zondagse bijeenkomsten worden door ongeveer dertig mensen bezocht.
YfC stapt in de loop van 2010 uit het project. „We denken na over leiderschap en de sacramenten en zoeken aansluiting bij netwerken”, aldus Jansen. „We willen geen losse club worden. Aansluiting bij een kerkverband is voorlopig nog niet aan de orde. Wel hebben we intensief contact met de gereformeerd vrijgemaakte Koepelkerk.”
Villa Klarendal is de tweede kerk die uit het werk van YfC voortkomt. Enkele jaren geleden ontstond in Rotterdam de Thugz Church, onder leiding van Daniel de Wolf. Vanaf begin 2009 is dit werk geen onderdeel meer van YfC en steunen Rotterdamse kerken deze gemeenschap.
Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.