„Rotterdam heeft geen prostitutieprobleem”
„Rotterdam heeft geen prostitutieprobleem, maar een drugsprobleem. De gemeente kan wel van alles verzinnen om een nieuwe rosse buurt te creëren, maar dat is helemaal niet nodig. Er is al een uitstekend netwerk van clubs en thuiswerkers. Die zitten echt niet te wachten op een eroscentrum.”
Dat zei W. van der Have, voormalig PvdA-wethouder van Rotterdam, gisteravond tijdens het eerste, door de gemeente georganiseerde, publieksdebat over de toekomst van de prostitutie in de havenstad.
Rotterdam is op zoek naar een nieuw prostitutiebeleid omdat de tippelzone aan de Keileweg hoe dan ook eind 2005 sluit. Of er dan een nieuwe zone moet komen en hoe die dan in een geheel nieuw prostitutiebeleid moet worden ingepast, is de belangrijkste vraag in het debat.
Van der Have was als wethouder direct verantwoordelijk voor de ontmanteling van de vroegere rosse buurt in Rotterdam op Katendrecht medio jaren zeventig. Over Katendrecht werd door sommige insprekers op het overigens matig bezochte debat (ongeveer dertig belangstellenden) nogal nostalgisch gedaan. Dat moest maar in een of andere vorm terugkomen.
„Katendrecht is ontdaan van prostitutie omdat het vooral door de pooiers niet meer beheersbaar was”, zo zei Van der Have. In de richting van de nu verantwoordelijke wethouder De Faria (Leefbaar Rotterdam) zei Van der Have „tot nu toe niets nieuws te horen. U moet die oude stukken eens goed doorlezen.” Er was destijds een oplossing aangedragen door de burgemeester, W. Thomassen. „Die wilde iedereen die wilde verhuizen een premie geven. Dan hadden we de prostitutie daar kunnen laten, maar daar wilde de raad niet aan.”
Volgens Van der Have gaat het debat nergens over zolang niet wordt onderkend dat het feitelijke probleem bij de verslaafde tippelaarsters ligt, en dan vooral bij de overlast die zij met zich meebrengen.
De Faria vond het debat daarentegen een groot succes. Ze was het niet eens met de stelling dat het feitelijk zou moeten gaan over de overlast door drugsgebruikers. „De Keileweg gaat dicht. Misschien komt er weer een strip, maar de randverschijnselen daarvan tolereren we niet meer.”
Volgens haar worden de zwaar zieke verslaafde vrouwen de komende jaren door de hulpverlening van de tippelzone gehaald, en komen op een eventuele nieuwe tippelzone alleen vrouwen die hun drugsgebruik beheersen.
„Dat lukt nooit”, merkte een hulpverleenster van de huidige zone op. „En waar moeten ze dan heen?”