Binnenland

Lelystad balt vuist tegen criminelen

Politie Flevoland verrichte sinds maart 2009 al 23 aanhoudingen onder voornamelijk drugsdealers die met name in bepaalde delen van de stadswijken Boswijk en Waterwijk overlast veroorzaakten. Veel van de aangehouden verdachten zitten nog vast. Op basis van een berekening uit onrechtmatig verkregen vermogen, zijn vorderingen van ruim 100.000 euro opgelegd. Verwacht wordt dat meer vorderingen zullen volgen.

Regioredactie
8 February 2010 12:22Gewijzigd op 14 November 2020 09:49

Een gezamenlijke aanpak door de gemeente Lelystad, het Openbaar Ministerie, woningbouwvereniging Centrada, het UWV en andere partijen zorgt voor een integrale aanpak.Uit rechercheonderzoeken is naar voren gekomen dat overlast en crimineel gedrag in bepaalde delen van de Boswijk en Waterwijk veelal veroorzaakt wordt door eenzelfde groep mensen, die verdovende middelen gebruiken en/of verhandelen.

Daarom besloten politie, de gemeente en het Openbaar Ministerie om met een brede aanpak een groep van circa veertig personen strak aan te pakken. Het merendeel van deze personen is van Antilliaanse afkomst. De groep maakt zich met regelmaat schuldig aan (zware) criminele activiteiten, zijn hierbij betrokken of zorgen voor ernstige overlast.

Bijna alle mensen op de lijst hebben te maken met een groot scala aan problemen. Er is in veel gevallen sprake van verslaving, mogelijke illegaliteit, plegen van fraude, problemen met huisvesting, geen vast inkomen enzovoorts. Een deel van deze mensen is bij de politie bekend als veelpleger.

Integrale aanpak en maatwerk
Omdat alleen politioneel optreden onvoldoende is gebleken om deze overlastveroorzakers aan te pakken hebben politie, gemeente, het OM en andere partners, zoals woningbouwvereniging Centrada, het UWV, het Leger des Heils en de GGD, gekozen voor een integrale aanpak van problemen.

Een team van specialisten houdt zich bezig met de aanhouding van personen met criminele activiteiten. Daarnaast bezoeken bovengenoemde partners mensen die op de lijst staan. Vanaf 8 september 2009 zijn bij 12 personen huisbezoeken afgelegd. Een aantal personen van de lijst heeft naar aanleiding van de huisbezoeken het hulpaanbod aangegrepen. De meeste hulp betrof verslavingszorg.

Anderzijds zijn er sociaal-maatschappelijke en bestuurlijke maatregelen genomen. In de startfase waren de activiteiten vooral opsporingsgericht. Daarna zijn (en zullen) de activiteiten en de betrokken partners steeds verder uitgebreid. Bij sociaal-maatschappelijke en bestuurlijke maatregelen moet gedacht worden aan het aanpakken van problemen met inkomsten, zoals steunfraude of het juist niet hebben van een inkomen. Vooral dit laatste kan een belangrijke pushfactor zijn richting crimineel gedrag.

Bij misstanden rondom huisvesting, zoals teveel mensen in een huis die zorgen voor allerlei vormen van overlast of het ontbreken van een vaste woonplaats heeft de woningbouwverenging een rol. Daarnaast heeft de gemeente een taak in de nazorg aan ex-verslaafden en ex-gedetineerden, om te voorkomen dat zodra ze weer vrijkomen in een gat vallen en weer op de oude voet verder gaan. In de aanpak van overlast is dus gekozen voor een integrale aanpak en maatwerk.

Gezamenlijk wordt zo overlast en (zware) geweldsincidenten teruggedrongen. De resultaten van deze aanpak zijn tot nu toe succesvol. De politie merkte ten tijde van de aanhoudingen een sterke verhoging van de meldings- en verklaringsbereidheid. Zowel via de politie (0900 - 8844) als via Meld Misdaad Anoniem (0900 - 7000) kunnen nog steeds meldingen gedaan worden van (drugs)overlast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer