Stemmingmakerij
Groot nieuws. De SGP wil voor het eerst vele vrouwen boven aan haar kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen zetten. De Telegraaf, de grootste krant van Nederland, opende daar vanmorgen mee. Maar voordat een rasechte staatkundig gereformeerde broeder van zijn stoel valt: het is een truc. Wanneer de vrouwen gekozen worden, zullen zij allemaal direct hun zetel afstaan aan een man. Daarom kopt De Telegraaf: „SGP gaat vrouw weren via trucs.”
Volgens de krant studeert de SGP op plannen om een aanstaand discriminatieverbod van de Hoge Raad te omzeilen. Waar de krant het vandaan heeft? Van „een zegsman.”Vandaag houden leerlingen een demonstratie in Den Haag waarin ze pleiten voor het aanpassen van de antidiscriminatiewet zodat orthodox-christelijke scholen geen enkele mogelijkheid meer hebben om homoseksuelen te weigeren. In het Radio 1 Journaal van vanmorgen legde een verslaggever uit wat er precies gebeurt op die „strengchristelijke scholen.” Hij stelde onder andere dat leerlingen bijvoorbeeld geschorst kunnen worden als ze een spreekbeurt houden over homoseksualiteit.
Beide voorbeelden, die vandaag zomaar voor het oprapen lagen, zijn voorbeelden van stemmingmakerij. De Telegraaf baseert zijn openingsartikel, dat begint met een vette kop, op informatie van „een zegsman.” Concreter wordt de krant niet. Geen verwijzing naar een gezaghebbend woordvoerder van de partij.
Even navraag doen bij een woordvoerder van de partij had geleerd dat de bron van het ‘nieuws’ fractievoorlichter Menno de Bruyne is, die zo af het toe het grapje pleegt te maken: “Dan zetten we toch gewoon mevrouw Van der Vlies en mevrouw Van der Staaij op de lijst, die vervolgens bedanken en hun plaats afstaan aan hun echtgenoten?”. Maar De Telegraaf schijnt ernst en luim niet te kunnen onderscheiden.
De krant doet geen onderzoek naar de feiten, gaat af op geruchten en publiceert dat pontificaal als het grote nieuws op de voorpagina. Het zegt veel over het journalistieke handwerk bij de grootste krant van Nederland. En van humor, ironie en satire heeft de redactie van deze krant kennelijk weinig kaas gegeten.
Evenzo blijkt het Radio 1 journaal op geruchten af te gaan. Er zijn geen gevallen bekend van leerlingen die geschorst worden omdat ze een spreekbeurt over homoseksualiteit hebben gehouden. Sterker, op elke reformatorische school voor voortgezet onderwijs komt het thema in de lessen aan de orde op een manier waarvoor zelfs de huidige minister van Onderwijs zijn waardering heeft uitgesproken. Kennelijk willen de radiomakers in Hilversum daar niet van weten.
Natuurlijk kan men erom lachen dat De Telegraaf erin is gestonken. Evenzo kan men zijn schouders ophalen voor een korte opmerking in een radiouitzending. Maar met elkaar beïnvloeden ze wel de publieke opinie. Terwijl de feiten anders liggen. Zo gaat de krant voorbij aan de manier waarop de SGP met haar principes omgaat. De redactie had beter kunnen weten. Maar wil dat kennelijk niet. Ze kiest voor oppervlakkige journalistiek, die leidt tot stemmingmakerij, die past in het patroon waarmee orthodoxe christenen de laatste tijd in diskrediet worden gebracht.
Correctie 9-2-2010
In het commentaar worden uitspraken van een verslaggever van het Radio 1 Journaal gehekeld. Het gaat echter om uitspraken van een woordvoerder van het COC in het Radio 1 Journaal.