Kerk & religie

Bidden tegen komst megamoskee in Londen

Elke eerste zaterdag van de maand verzamelt een groep Engelse christenen zich in Londen bij de plek waar een megamoskee moet komen te staan. Ze bidden tegen de komst van het gebouw. „De Heere hoort het gebed.”

Kerkredactie
5 February 2010 23:33Gewijzigd op 14 November 2020 09:48
Voor een groep Engelse christenen is de moskee een zaak van gebed. Foto ANP
Voor een groep Engelse christenen is de moskee een zaak van gebed. Foto ANP

Aan de oostkant van Londen ligt het terrein van een voormalige chemische fabriek. In een oude hal komen elke week tot 3500 moslims samen. De moslims werken aan een plan om op Abbey Mills een moskee te bouwen waar 12.000 mensen inpassen.Maar het verzet is groot. Omwonenden zien het project niet zitten, via petities wordt de overheid gevraagd de bouw tegen te houden, en politici protesteren.

Voor een groep Engelse christenen is de moskee een zaak van gebed. Elke eerste zaterdagmorgen van de maand verzamelen zij zich bij het moskeeterrein om er te bidden tegen de komst van het gebedshuis. „De Heere hoort het gebed”, zegt Stephen Green. „De initiafnemer, Tablighi Jamaat-groep, heeft geen vergunning gekregen voor het project.”

Green organiseert de gebeden. Hij is directeur van Christian Voice, een organisatie die zich verzet tegen de secularisatie in de Engelse samenleving. Christian Voice vindt het onvoldoende om te proberen als christen invloed te krijgen op de seculiere samenleving, want „de aarde is des Heeren”, zegt de organisatie. Het gebed is daarbij een sterk wapen, weet Green. „Wij geloven dat de Heere het gebed serieus neemt.”

Daarom gaat Green ook vandaag weer naar het terrein van de moskee bij Stratford. „We moeten als christenen uit onze stoel, uit onze woonkamer en laten zien dat we er zijn. We moeten bidden op de plaatsen waar het gebeurt.”

De Heere zegent het gebed, gelooft Green. „Wij waren een keer aan het bidden bij de hal waar de moslims nu samenkomen. Toen kwam een geestelijke in een lang wit gewaad naar buiten. Hij liep een ronde om het gebouw. Het was alsof hij een muur wilde oprichten. Blijkbaar voelden zij dat wij er waren.”

Verder zijn de verhoudingen goed. „Wij delen regelmatig folders uit aan de moslims. Zij nemen die vriendelijk aan.” Dat neemt niet weg dat Green scherpe kritiek heeft op de ontwikkelingen in Engeland, in Londen en in het bijzonder bij Abbey Mills. „Tablighi Jamaat is een moslimorganisatie die nauwe banden heeft met terroristen.” Op internet staan ook zulke beschuldigingen. Moslimkenners spreken dat tegen.”

In de campagne tegen de moskee speelt ook Alan Craig een actieve rol. Hij maakt deel uit van de Newham Council –hij is gemeenteraadslid voor Christian Peoples Alliance– en heeft zich fel verzet tegen de bouw. Hij waarschuwt dat de race nog niet gelopen is. Er is nu een afwijzing voor de bouwvergunning, maar dat is „niet het einde van het verhaal”.

Het architectenbureau Allies Morrison en een pr-bureau dat de moskee positief in het nieuws moest brengen zijn inmiddels niet meer actief met het ontwerp bezig. Green ziet ook dat als gebedsverhoring. „We hebben gebeden om verwarring in de moskee en verstoring van het werk van de architect”, zegt Green. Hij heeft ook samen met de andere bidders gevraagd „of de moslims zich van de dode profeet Mohammed mogen afkeren naar de levende Zaligmaker.” Dat gebed is verhoord, maar er moet nog veel gebeuren volgens Green. „Ons land moet weer terugkeren naar de Koning der koningen en naar de christelijke grondwet. Als we niet doorgaan en voor het kruis van Christus opkomen, zijn we als land mogelijk gedoemd ons te moeten buigen voor de wassende maan van Allah.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer