Buitenland

Noord-Ierland na Goede Vrijdag

De Britse regering zal de zeggenschap over politie en justitie in Noord-Ierland in april overdragen aan de Noord-Ierse regering. Het is een nieuwe mijlpaal sinds het Goede Vrijdagakkoord van 1998. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen de afgelopen twaalf jaar.

ANP/AFP
5 February 2010 20:32Gewijzigd op 14 November 2020 09:48

1998 – Op 10 april (Goede Vrijdag) ondertekenen de Britse en Ierse regeringen het Akkoord van Belfast. Volgens de bepalingen moeten militante groeperingen in Noord-Ierland de wapens neerleggen en mag Ierland geen aanspraak meer maken op de provincie.1999 – De eerste Noord-Ierse regering bestaande uit katholieken en protestanten komt tot stand.

2001 – De IRA begint met ontwapenen.

2003 – Sinn Fein en de pro-Britse Democratische Unionistische Partij (DUP) zijn na de verkiezingen de belangrijkste partijen in Noord-Ierland.

2007 – De paramilitaire organisatie UVF, de vijand van de IRA, kondigt aan geweld voortaan af te zweren, maar weigert haar leden te ontwapenen.

2009 – Splintergroeperingen van de IRA schieten twee Britse soldaten en één politieagent dood. De regering in Belfast maant het publiek tot kalmte.

2010 – De leider van de DUP, Martin Robinson, legt tijdelijk zijn functie als premier neer in verband met een schandaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer