Noord-Ierland na Goede Vrijdag
De Britse regering zal de zeggenschap over politie en justitie in Noord-Ierland in april overdragen aan de Noord-Ierse regering. Het is een nieuwe mijlpaal sinds het Goede Vrijdagakkoord van 1998. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen de afgelopen twaalf jaar.
1998 – Op 10 april (Goede Vrijdag) ondertekenen de Britse en Ierse regeringen het Akkoord van Belfast. Volgens de bepalingen moeten militante groeperingen in Noord-Ierland de wapens neerleggen en mag Ierland geen aanspraak meer maken op de provincie.1999 – De eerste Noord-Ierse regering bestaande uit katholieken en protestanten komt tot stand.
2001 – De IRA begint met ontwapenen.
2003 – Sinn Fein en de pro-Britse Democratische Unionistische Partij (DUP) zijn na de verkiezingen de belangrijkste partijen in Noord-Ierland.
2007 – De paramilitaire organisatie UVF, de vijand van de IRA, kondigt aan geweld voortaan af te zweren, maar weigert haar leden te ontwapenen.
2009 – Splintergroeperingen van de IRA schieten twee Britse soldaten en één politieagent dood. De regering in Belfast maant het publiek tot kalmte.
2010 – De leider van de DUP, Martin Robinson, legt tijdelijk zijn functie als premier neer in verband met een schandaal.