AIVD: Pas op voor buitenlandse spion
Komt er tijdens een congres ineens iemand naar je toestappen met een vaag naamplaatje op zijn jas? Wees op je hoede. Het zou zomaar een buitenlandse spion kunnen zijn.
Het is een van de tips van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Vandaag brachten de veiligheidsdiensten drie folders uit die Nederlanders waarschuwen voor buitenlandse spionnen.Er worden listige methoden toegepast, waarschuwen de veiligheidsdiensten. Zo bleek in 2003 dat er afluisterapparatuur was aangebracht in het gebouw van de Europese Raad in Brussel. Doelwitten: een belangrijke vergaderzaal en delegatieruimten van Engeland, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Spanje.
„De omvang van het afluistersysteem en de verbinding met uitgebreide bekabeling wijzen op een grote technische operatie. Het lijkt erop dat de apparatuur al tijdens de bouw in 1995 in het gebouw is aangebracht”, meldden de AIVD en MIVD.
Vaak schakelen buitenlandse overheden wetenschappers, zakenlieden en studenten in om over de grenzen interessante informatie los te peuteren.
Dat doen mannen, maar ook vrouwen, signaleren de veiligheidsdiensten. „In 2005 werd in Frankrijk een Chinese studente opgepakt. Ze liep stage in de auto-industrie. Het viel collega’s op dat ze vaak langer achter computers zat dan nodig was. Bij controle bleek dat haar laptop informatie bevatte die volgens de bedrijfsvoorschriften niet gedownload had mogen worden. Bij haar thuis werden drie computers en twee harde schijven met geheime gegevens over auto-ontwerpen gevonden.”
In de folder over digitale spionage adviseren de diensten om niet zomaar e-mailadressen achter te laten en voorzichtig te zijn met usb-sticks. Wantrouw niet-professionele e-mailadressen. „John1234@yahoo.om? Neem contact op met de verzender om de authenticiteit te controleren.”