Kerk & religie

Moslims tegen afschaffen religiewet

Een poging van Indonesische mensenrechtenorganisaties een omstreden blasfemiewet af te schaffen stuit op grote weerstand onder conservatieve moslimgroeperingen en de regering.

Kerkredactie
5 February 2010 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 09:48
JAKARTA – Een poging van Indonesische mensenrechtenorganisaties een omstreden blasfemiewet af te schaffen stuit op grote weerstand onder conservatieve moslimgroeperingen en de regering. Foto EPA
JAKARTA – Een poging van Indonesische mensenrechtenorganisaties een omstreden blasfemiewet af te schaffen stuit op grote weerstand onder conservatieve moslimgroeperingen en de regering. Foto EPA

Het constitutioneel hof boog zich donderdag op verzoek van een mensenrechtencoalitie over de blasfemiewet, die bepaalt dat Indonesië slechts zes godsdiensten erkent. De wet is volgens de coalitie in strijd met de godsdienstvrijheid die in de grondwet van 1945 is vastgelegd.Tegenstemmen in het Indonesische kabinet stellen dat zonder de wet conflicten kunnen ontstaan tussen verschillende bevolkingsgroepen. Demonstranten van het radicale Islamitisch Verdedigingsfront (FPI) protesteerden donderdag luidruchtig tegen eventuele afschaffing van de wet. „Joodse en christelijke elementen willen ons geloof verwoesten. Ze willen niet de rechten van mensen verdedigen, maar de rechten van apen”, aldus moslimpriester Abdurrahman Djaelani.

President Sukarno voerde de wet in 1965 in om religieuze tweespalt te voorkomen en het Indonesische nationalisme te bevorderen. De wet verplicht Indonesische burgers ertoe te kiezen uit een van de zes erkende godsdiensten: islam, protestantisme, rooms-katholicisme, confucianisme, hindoeïsme en boeddhisme. Slechts met een officieel gekozen religie kunnen Indonesiërs een geboorteakte, identiteitsbewijs en onderwijs verkrijgen. Het Indonesische openbaar ministerie gebruikte de wet vooral om leden van religieuze sekten te vervolgen.

Diverse kerkorganisaties steunen het afschaffen van de wet. Het Verbond van Indonesische Kerken (PGI) bekritiseerde tijdens de rechtszitting de door de wet mogelijk gemaakte „staatsinterventie in het religieuze privédomein.” Ook in moslimgelederen steunt niet iedereen de omstreden wet. De recent overleden president Abdurrahman Wahid was als leider van Nadhlatul Ulama, de grootste Indonesische moslimorganisatie, een belangrijke tegenstander van de wet.

Het kabinet van president Yudhoyono lijkt zich echter meer in het kamp van de ultraconservatieve islamisten te scharen. Radicale moslimorganisaties willen vooral een officieel overheidsverbod op de moslimsekte Ahmadiyah, die Mohammed niet als laatste profeet erkent.

Experts schatten de kans dat het hof akkoord gaat met afschaffing gering. Toch is inwilliging niet uitgesloten, aldus mensenrechtenadvocaat Uli Sihobing. „Het hof heeft zich in eerdere zaken soms verrassend progressief getoond. Nu zijn er getuigen uit alle delen van de samenleving uitgenodigd om de wet te bespreken. Voorheen kregen slechts bepaalde religieuze organisaties deze kans.” De uitspraak wordt verwacht in mei.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer