Stemhulp voor blinden en slechtzienden
Staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken) presenteert vrijdag de eerste stemhulp voor blinden en slechtzienden in Het Schild in Renkum, een centrum voor blinde en slechtziende personen. Met de stemhulp kunnen blinden en slechtzienden tijdens de komende verkiezingen zelfstandig een stem uitbrengen. „De andere optie is stemmen bij volmacht”, betoogt Mireille Beentjes van het ministerie.
Probleem is dat met het afschaffen van de stemautomaten de mogelijkheden voor blinden en slechtzienden, om zelfstandig een stem uit te brengen, ook zijn verdwenen. Beentjes erkent dat mensen met 20 tot 30 procent gezichtvermogen nog wel uit de voeten kunnen met een loep of vergrootglas.De stemhulp is een mal, waarin de medewerker van het stemlokaal het stembiljet plaatst. Hij checkt of de gebruiker begrijpt hoe de mal werkt en deze kan daarna op de tast de juiste lijst en de juiste kandidaat kiezen. Die keuze moet wel vooraf zijn gemaakt. „De gebruiker moet bijvoorbeeld weten of ze lijst 5, nummer 17 moet hebben, en dat kan heel eenvoudig een vakje rood gemaakt worden.”
Deze methode is volgens Beentjes volstrekt veilig. De privacy is voor 100 procent gegarandeerd, omdat de blinde of slechtziende daarna zelf het stembiljet uit de mal haalt, dichtvouwt en in de stembus gooit. De stemhulp wordt vooralsnog getest in Renkum, Vught en Oosterhout.
Partijen in Goes mogen pas praten over collegevorming op de middag na de verkiezingen. Dat hebben de zes fractievoorzitters en de nog niet vertegenwoordigde SP afgesproken, nadat vier jaar geleden commotie ontstond over het zogeheten biddagakkoord. In Goes ontstond de commotie destijds donderdagmorgen toen er al een akkoord was tussen CDA, VVD en SGP/ChristenUnie, nog voor andere politieke partijen de kans hadden zich te uiten. De PvdA bleef daardoor als grootste partij buiten het college.
De SP in Sneek heeft de banden met haar werkgroep in de Friese gemeente Skarsterlân verbroken. Vorige week bleek dat de leden in Skarsterlân hadden valse handtekeningen hadden gezet voor het indienen van de kandidatenlijst voor de verkiezingen. De gemeente Skarsterlân overweegt aangifte te doen tegen de SP-werkgroep.
Inwoners in het kiesdistrict Hillegersberg Schiebroek in Rotterdam hebben deze week twee stempassen ontvangen voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De gemeente zegt dat de fout bij de drukker is ontstaan. Hoe dat kon gebeuren wordt nog onderzocht, zo bevestigde een woordvoerster gisteren desgevraagd. De stempassen zijn inmiddels ongeldig verklaard.
Amsterdamse kiezers kunnen vrijdag testen hoeveel de lijsttrekkers van de partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van hun stad weten. In een speciaal examen van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) worden de politici op hun kennis onderzocht. Ze moeten antwoord geven op vragen als hoeveel zetels er zijn te verdelen, hoeveel jaar een raadslid mag blijven, wanneer het besluit is genomen tot de aanleg van de Noord-Zuidlijn en hoeveel fracties de gemeenteraad op dit moment telt.