Nagel lanceert Fortuyn
„Als ik gekozen word als lijsttrekker van Nederland…” Deze freudiaanse verspreking van publicist Pim Fortuyn wekte gisteren de lachlust op van de aanwezigen bij de presentatie van het levensverhaal in boekvorm van Jan Nagel, wethouder van Hilversum en voorzitter van Leefbaar Nederland. Nagel lanceerde daar Fortuyn als lijsttrekker van zijn partij.
De verspreking van Fortuyn toont aan hoeveel ambitie deze voormalige Elsevier–columnist tentoonspreidt. Eerder zei hij dat hij na de verkiezingen minister–president van Nederland wil worden en dat Leefbaar Nederland ten minste zeven zetels moet halen.
Gisteren mocht hij het eerste exemplaar van Nagels boek ”Boven het maaiveld” in ontvangst nemen en daar ging hij op dezelfde ambitieuze manier te werk. Fortuyn kreeg het eerste boek omdat Nagel –en met hem het gehele bestuur– aan de leden van Leefbaar Nederland adviseert de publicist als lijsttrekker aan te wijzen.
Na de overhandiging gisteren kreeg Fortuyn het woord en nam de kans te baat zichzelf te presenteren voor de vaderlandse pers die op de boekpresentatie was afgekomen. Fortuyn ging nauwelijks in op het boek. Nagel trouwens ook niet. Die besteedde de helft van de tijd dat hij aan het woord was aan de plannen van Leefbaar Nederland. Zo verwerd de boekpresentatie tot een persconferentie van de partij.
Fortuyn nam de gelegenheid te baat om een aantal stevige uitspraken te doen. „Dat Nederland vol is, zal ik niet meer zeggen. Dat roept te veel kritiek op, maar het is wel druk, te druk naar mijn mening. Dat mag toch wel, Jan?”
Ook gaf hij ongezouten zijn mening over de situatie in het voormalig Joegoslavië. „Wellicht zou over vijftien jaar kunnen blijken dat de overgang van communisme naar kapitalisme daar veel te abrupt is geweest. Dan krijgen we daar een groot islamitisch land aan de rand van Europa. Proost, zeg ik. Dan heb ik liever Tito.”
Onderbuik
Fortuyn hekelde de vriendjespolitiek in Nederland. „Dit land is klein. Er komen soms bijna incestueuze verhoudingen voor. Kotsmisselijk word ik ervan.” Volgens de kandidaat–lijsttrekker wordt Nederland geregeerd door een klein groepje mensen. „Die bepalen wat er gebeurt. Nederland is niet beter dan Italië en Frankrijk, wel slimmer. Het gaat niet via corruptie en het chequeboek, maar via het toewijzen van baantjes aan vriendjes. Dat is net zo erg.”
Het journaille kreeg er ook stevig van langs. „Als je de media volgt, zou je kunnen denken dat GroenLinks de grootste oppositiepartij is, maar dat is niet zo. Dat is het CDA. Er vindt manipulatie plaats door de pers. Het CDA heeft het ene na het andere interessante rapport afgescheiden. Daar zie je niets van terug in de pers.”
Regelmatig was er tijdens zijn toespraak gemor van de aanwezigen te horen. Ook na afloop van de persconferentie spuwden kamerleden en journalisten hun gal over Fortuyn. „Onderbuikpolitiek.”
Ook de achterban van Leefbaar Nederland zelf blijkt niet onverdeeld gelukkig met Fortuyn. De overige twintig kandidaat–lijsttrekkers die zich hadden gemeld, zijn niet blij dat het bestuur één kandidaat naar voren schuift. Zij rekenden op een open verkiezing.
De mogelijke kiezers van Leefbaar Nederland hebben ook geen voorkeur voor Fortuyn. Uit een enquête van het bureau InterView die gisteren werd gepresenteerd door het tv–actualiteitenprogramma NOVA blijkt dat 90 procent van de achterban niet blij zou zijn met de publicist op nummer één.
Topvoetballer
Partijoprichter en partijvoorzitter Nagel heeft er echter alle vertrouwen in. „Pim is meer bereid tot samenwerken dan ik dacht. Hij is een topvoetballer die bepaalde risico’s met zich meebrengt, maar we kunnen wel de wedstrijd met hem winnen. Je moet durf hebben en je nek uit willen steken. Fortuyn is net als ik een non–conformist. We leggen ons niet neer bij wat iedereen vindt.”
Waar Leefbaar Nederland precies voor staat, blijkt morgen. Nagel kondigde gisteren aan dat het bestuur dan het conceptverkiezingsprogramma zal presenteren. Het is niet langer dan acht kantjes. „Wij willen onze kamerleden de vrije hand geven.” Overigens stelde Nagel zijn verwachtingen over het aantal zetels dat Leefbaar Nederland zal behalen, naar boven bij. In eerste instantie rekende hij op tien, hij gaat nu uit van twaalf.