Bezittingen slachtoffers WO II naar Nederland
Twee Puttenaren hebben in een archief in Duitsland persoonlijke bezittingen teruggevonden van 35 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog naar concentratiekamp Neuengamme zijn afgevoerd.
Een woordvoerder van de Puttense stichting Oktober 44 bevestigde dinsdag een bericht hierover van Omroep Gelderland.Op initiatief van de onderzoekers Pieter Dekker en Gert van Dompseler worden de bezittingen op zaterdag 13 februari in het voormalige Kamp Amersfoort aan de nabestaanden teruggegeven. Het duo vond de spullen in enveloppen in het omvangrijke archief in het Duitse Bad Arolsen.
In dat archief zijn de gegevens verzameld van meer dan 17 miljoen nazislachtoffers. „Persoonlijke bezittingen als foto’s, persoonsbewijzen en portemonnees liggen daar al 65 jaar te wachten tot iemand ze ophaalt”, aldus Van Dompseler vanuit Bad Arolsen.
In 2007 was de stichting Oktober 44 uit Putten er als een van de eerste bij toen het omvangrijke archief in het Duitse Bad Arolsen openbaar toegankelijk werd. Dekker en Van Dompseler ontdekten toen wat het teruggeven van persoonlijke bezittingen bij nabestaanden oproept.
Het duo besloot vervolgens de namenlijst op te vragen van de 4000 personen van wie nog enveloppen met portemonnees, foto’s en horloges opgeslagen liggen. „We kregen 2500 namen door. Daar zaten 88 Nederlan-ders tussen. Van 35 personen daarvan hebben we nu na lang speuren de nabestaanden gevonden.”
De Puttenaren wisten nabestaanden te vinden door de namen, gevonden achter op foto’s, via gemeenten te traceren. Als gemeenten niet mee wilden werken, belden de twee iedereen met dezelfde achternaam in het telefoonboek na.
Volgens Evert de Graaf, vicevoorzitter van de stichting Oktober 44, is de vondst bijzonder. „In de jaren 50 zijn al eens dozen vol bezittingen van Nederlanders naar Den Haag gestuurd. We wisten niet eens dat er nog meer van Nederlanders in Bad Arolsen te vinden was.”
In oktober 1944 voerden de Duitsers een vergeldingsactie uit in Putten nadat een aanslag was gepleegd op een auto van de Wehrmacht. Honderden mannen werden uit het Gelderse dorp weggevoerd, van wie er zeker 600 in concentratiekamp Neuengamme terechtkwamen. Na de oorlog keerden slechts 48 mannen terug.