Jubilerend museum „gastheer” van Elburg
Na enkele turbulente jaren maakt het Museum Elburg zich op voor een eeuwfeest en een nieuwe toekomst. Met een herinrichting en met de restauratie van een uniek planetarium wil het museum zich steviger nestelen in de stad.
Vanaf de grote parkeerplaats aan het Schootsveld gezien is het markante kloostercomplex een van de eerste panden waar de toerist in de vesting Elburg tegenaan loopt. Aan het met rode bakstenen opgebouwde pand hangt een blauwe, uitnodigende vlag met het nieuwe logo van het museum.Alleen het vrouwenklooster uit de vijftiende eeuw is al een expositie op zich. „We willen ook de geschiedenis van dit pand gaan vertellen. Net als dat van de stad”, zegt museumdirecteur B. van der Heiden.
De laatste jaren werden echter vooral de interne strubbelingen het verhaal van de instelling. Toenmalig conservator F. Jeletich-Visser stapte in 2005 op. Bezuinigingen door de gemeente, toen volledig eigenaar van het museum en nog altijd van de collectie, dreigden van de instelling „niet meer dan een oudheidskamer” te maken. „In 1995 was er een masterplan opgesteld om er een echt museum van te maken. Geld voor de uitvoering ervan ontbrak. Maar al die tijd is de noodzaak om in te grijpen gebleven”, vertelt ze nu openhartig.
Vreemde eend
Ieder jaar kwam het museum terug in de begroting van de gemeente. „Het was een vreemde eend in de bijt. De raad begon zich af te vragen of het in stand houden van een museum wel tot zijn taken behoorde”, zegt Van der Heiden.
Dat vond de raad niet en in 2008 werd het museum afgestoten. De net aangetreden directeur R. Borman stapte een jaar later alweer op. „Inhoudelijk was hij zeer bekwaam, maar we hadden destijds onderschat wat er bij komt kijken als een culturele instelling zelfstandig verder gaat.”
Van der Heiden, toen nog bestuursvoorzitter, is sindsdien interim-directeur. Na alle commotie krabbelt de instelling nu weer overeind. Het vestigen van de VVV beneden in het pand bleek een goede eerste stap. „Mensen komen binnen om informatie over de stad te vinden. Dan is de drempel kleiner om meteen het museum te bekijken. Dat blijkt te werken.”
Op een moment dat het eigenlijk tijd is terug te blikken –het museum bestaat in juli precies honderd jaar– ziet het museum een nieuwe toekomst. De culturele instelling moet als ”gastheer van Elburg” gaan fungeren. „Hier kunnen de bezoekers het verhaal van Elburg en omgeving in het kort bekijken”, zegt Jeletich-Visser, nu gastconservator bij de instelling.
Samenwerking
Verdieping kunnen de bezoekers vinden in de andere musea in de stad waarmee de instelling intensiever gaat samenwerken. Ook wordt een nieuwe permanente expositie aangevuld met andere voorwerpen uit de collectie, van ruim 2400 geregistreerde objecten. De volledige herinrichting van het museum moet volgend jaar zijn voltooid.
In mei wordt ter ere van het eeuwfeest van het museum een expositie ingericht over admiraal Van Kinsbergen, die enkele jaren in Elburg woonde.
Bijzonder is het planetarium, gebouwd door H. van Laun. Van Kinsbergen gebruikte het apparaat om zeelieden in het navigeren te onderwijzen. De admiraal en weldoener van de stad kocht het instrument in 1808. „Het zal voor het eerst zijn dat dit stuk in originele staat wordt tentoongesteld”, zegt de gastconservator.
Op een houten tafel zijn met porseleinen bollen de planeten van ons zonnestelsel afgebeeld. Er zijn nog maar enkele van dergelijke planetaria in Europa te vinden, aldus de conservator. Het apparaat wordt momenteel gerestaureerd. Daarna moet het weer in oude glorie schitteren in het museum.