Binnenland

Problemen door gladheid vallen mee

De problemen door de gladheid vallen woensdagochtend mee. Vooral op lokale wegen moesten mensen rekening houden met gladheid. Op de snelwegen waren geen grote problemen. Veolia en Connexxion hadden last van de gladheid. Op de Veluwe bleven de bussen woensdagochtend binnen.

Redactie digitale media
3 February 2010 07:32Gewijzigd op 14 November 2020 09:46
APELDOORN - Veolia houdt de stads- en streekbussen op de Veluwe woensdagochtend vooralsnog binnen. Volgens een woordvoerder is het te glad op de weg en wacht het bedrijf tot strooiwagens daar iets aan gedaan hebben. Foto ANP
APELDOORN - Veolia houdt de stads- en streekbussen op de Veluwe woensdagochtend vooralsnog binnen. Volgens een woordvoerder is het te glad op de weg en wacht het bedrijf tot strooiwagens daar iets aan gedaan hebben. Foto ANP

Veolia vindt het te glad op de weg en wacht tot er gestrooid is. De bussen in Wijk bij Duurstede reden later uit. In Hilversum viel de helft van de diensten uit. In Almere rijden geen bussen. In het oosten van het land werden enkele spitsstroken afgesloten in verband met de gladheid.Er zijn op de snelwegen wel wat ongelukken gebeurd, maar volgens de ANWB zijn er geen grote problemen. „Het merendeel van de snelwegen is goed te berijden. Hier en daar is de linkerrijstrook wat glad. Ook sommige verbindingen van de ene snelweg naar de andere zijn glad", aldus een woordvoerster. Er stonden door het winterweer wel meer files dan anders op woensdagmorgen. Rond half negen stond er ruim 300 kilometer file. Probleem was de neerslag van dinsdagavond en -nacht. Daardoor spoelde eerder gestrooid zout weg. Op de A6 tussen Lelystad en Urk deden zich geen problemen voor. De afgelopen dagen was die weg regelmatig spekglad.

Vanwege een tekort aan strooizout waarschuwt de provincie Groningen voor mogelijke problemen in het verkeer. Het tekort heeft ook gevolg voor de aanrijtijden van hulpdiensten. De provincie denkt in ieder geval woensdag nog voldoende strooizout te hebben om de provinciale wegen te strooien. De straten richting ziekenhuizen in de provincie worden in ieder geval gestrooid.

Een woordvoerder van de Hulpverleningsdienst, waar de brandweer en ambulancedienst onder vallen, laat weten dat zich tot nog toe geen problemen hebben voorgedaan. Chauffeurs van de wagens zijn opgeroepen extra voorzichtig en alert te zijn. Op de meldkamers liggen kaarten met daarop een overzicht van gemeenten waar niet gestrooid wordt.

Leverancier Frisia Zout in Harlingen kan op dit moment nauwelijks aan de vraag om strooizout voldoen. „Ik kan het dubbele kwijt van wat we dagelijks produceren," zei directeur Durk van Tuinen van het bedrijf woensdag. Dagelijks produceert Frisia 1500 tot 2000 ton zout dat opgelost in water bij Franekeradeel uit de grond wordt gepompt. Van Tuinen denk dat hij ongeveer de helft maakt van wat landelijk wordt geleverd.

In „normale" winters zet het Friese bedrijf tot maximaal 50.000 ton strooizout af. „Ik denk dat we dit seizoen op 200.000 ton uitkomen. Dat hebben we sinds 1995, toen we hier begonnen, nog niet meegemaakt", aldus Van Tuinen. Frisia levert in eerste instantie aan de vaste klanten onder de provincies en gemeenten maar ook aan het zoutloket van Rijkswaterstaat.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft het bedrijf eerder toestemming gegeven 100.000 ton extra te produceren. Van Tuinen denk dat deze extra marge helemaal wordt gebruikt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer