Paus Johannes Paulus II geselde zich met riem
De vorige paus, Johannes Paulus II, geselde zichzelf met een riem, zelfs als hij op vakantie was. Ook sliep hij op de grond en vastte hij bovendien regelmatig.
De kerkvorst, die van 1978 tot 2005 de Rooms-Katholieke Kerk leidde, beschouwde deze handelingen als boetedoening. Hij hoopte daarmee dichter bij de christelijke volmaaktheid te komen.Dat schrijft mgr. Slawomir Oder in zijn biografie over paus Johannes Paulus II, ”Waarom hij een heilige is”, die eerder deze week werd gepubliceerd. Oder strijdt al jaren voor heiligverklaring van de paus.
De biografie over de paus, in 1920 in Polen geboren als Karol Jozef Wojtyla, bevat een aantal ongepubliceerde brieven en toespraken, waaronder een memo uit 1989 waarin hij schreef dat hij zou aftreden als hij handelingsonbekwaam zou worden.
Volgens het boek overwoog Johannes Paulus II, die aan de ziekte van Parkinson leed, voor het eerst de mogelijkheid om af te treden toen hij 75 werd. Hij ging zelfs zo ver dat hij een groep vertrouwelingen bijeenriep voor een informele discussie over een mogelijk emeritaat. Hij vroeg Joseph Ratzinger, de huidige paus, die in die tijd kardinaal was, om uit te zoeken wat de implicaties zouden zijn als hij met emeritaat zou gaan. Zo ver is het echter nooit gekomen. Uiteindelijk liet paus Johannes Paulus II de beslissing over aan „de voorzienigheid.” Hij bleef hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk tot aan zijn dood in 2005.
Het boek van Oder beschrijft ook dat Johannes Paulus II na de aanslag op zijn leven door de Turk Mehmet Ali Agca, in 1981, al in de ambulance zijn aanvaller vergaf. Dat hij dit zo snel kon, beschouwde hij als een gave die hem door Jezus Christus was gegeven, aldus Oder.
De biograaf schrijft dat de paus in eerste instantie dacht dat hij het slachtoffer was van een aanslag door de Rode Brigades, een radicale linkse groepering die Italië in de jaren zeventig en tachtig terroriseerde. Het Vaticaan had vóór de aanslag informatie van de Italiaanse geheime dienst gekregen dat de Rode Brigades een ontvoering van de paus zouden voorbereiden.
De huidige paus, Benedictus XVI, heeft direct na diens dood de heiligverklaring van Johannes Paulus II op de agenda gezet. Gebruikelijk is om daar minstens vijf jaar mee te wachten.
Vorige maand gaf Benedictus zijn goedkeuring aan een decreet dat getuigt van de deugden van zijn voorganger. Daarmee is de mogelijke heiligverklaring van Johannes Paulus II een stap dichterbij gekomen.