Buitenland

Indonesiërs belegeren paleis Jakarta

Duizenden Indonesiërs gingen donderdag de straat op om tegen president Yudho­yono te protesteren. Corruptieschandalen domineren de eerste honderd dagen van zijn nieuwe regering.

Van onze correspondent
29 January 2010 09:59Gewijzigd op 14 November 2020 09:44
Demonstranten tegen Yudhoyono. Foto EPA.
Demonstranten tegen Yudhoyono. Foto EPA.

„Verbrand SBY, verbrand SBY”, klinken honderden schorre stemmen van jonge Indonesische studenten. President Susilo Bambang Yudhoyono en zijn nieuwe regering waren donderdag het mikpunt van een golf van massademonstraties. Een brede protestcoalitie onder de naam ”Beweging van 28 januari” opende de aanval op Yudhoyono’s kabinet, dat donderdag precies honderd dagen regeerde. In Jakarta kwam het niet tot gewelddadigheden toen ruim 7000 mensen de straat opgingen. In diverse anderen steden vielen gewonden en werden er mensen gearresteerd.Om drie uur donderdagmiddag verzamelden 5000 demonstranten zich voor het presidentieel paleis in Jakarta. Arbeiders, studenten en mensenrechtenactivisten lieten onder de brandende middagzon hun emoties de vrije loop.

Ze zijn razend over de corruptieaffaires, over een bankschandaal, maar over ook het nieuwe vrijhandelsverdrag met China. Tienduizenden arbeiders in West-Java dreigen door de concurrentie met China hun baan te verliezen. De aanwezige politiecommandanten waren zichtbaar nerveus toen de mensenmassa het paleis in Centraal-Jakarta tot op slechts 100 meter naderde. President Yudhoyono was echter niet thuis. Hij ging donderdag op werkbezoek bij een elektriciteitscentrale in West-Java.

Na een vreedzaam begin vlogen er enkele stenen richting het paleis. Een politieagent werd met een gapende hoofdwond weggevoerd. Het lijkt geen toeval dat president Yudhoyono onlangs de opdracht gaf tot verhoging van de hekken rond zijn paleis in Jakarta. De kosten hiervan: omgerekend meer dan 1,5 miljoen euro. Ook geeft Yudho­yono zijn ministers en adviseurs nieuwe dienstauto’s en wordt er een nieuw staatsvliegtuig aangekocht.

De kostbare aankopen zijn olie op het vuur van de nu razendsnel groeiende oppositie tegen het Tweede Verenigde Indonesische Kabinet. De zestigjarige oud-generaal won zijn tweede termijn in juli vorig jaar met ruim 60 procent van de stemmen. Sinds de inauguratie in oktober lijkt het tij gekeerd. De Indonesische politiek is in de greep van een lange reeks regeringsschandalen, waaronder een dubieus besluit om meer dan 500 miljoen euro overheidsgeld in een noodlijdende commerciële bank te pompen. De gedupeerde rekeninghouders zouden tot de politiek machtige Indonesische zakenelite behoren.

Inmiddels legt een parlementaire enquête naar het bankschandaal Yudhoyono het vuur na aan de schenen. Steeds meer Indonesiërs vragen zich af hoe schoon hun regering is. „Er is geen enkele verbetering in de welvaart van het volk, in het rechtssysteem en de mensenrechten”, aldus de studentenleider Mamberob Rumakiek. De voorzitter van de Indonesische Beweging voor Christelijke Studenten (GMKI) nam donderdag met zijn leden deel aan de demonstratie bij het paleis van de president. „Ook beschermt deze regering onvoldoende het pluralisme en de godsdienstvrijheid.” Slechts tientallen meters verder demonstreerden studenten van de islamitische Syek Yusuf Universiteit.

In Makassar liep een demonstratie van duizenden studenten donderdag uit de hand. Een bewakingspost van een lokaal bedrijf werd vernield en overheidsauto’s werden gedwongen te stoppen. In de steden Bandung, Bengkulu, Lampung, Palu en Kupang ontstonden ongeregeldheden en werden studenten gearresteerd. Toch lijken de politie en het leger onder leiding van president Yudhoyono een passieve houding aan te nemen. Heel Indonesië kijkt immers via televisiezenders mee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer