Binnenland

Veel vraagtekens bij vervolging overheid

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer is niet onverdeeld enthousiast over het opheffen van de strafrechtelijke immuniteit van publiekrechtelijke rechtspersonen en hun leidinggevende ambtenaren. Dat is voorgesteld door Heerts van de PvdA, Smilde van het CDA en Anker van de ChristenUnie.

27 January 2010 18:38Gewijzigd op 14 November 2020 09:43
CU-Kamerlid Anker. Foto ANP
CU-Kamerlid Anker. Foto ANP

Zij willen dat verantwoordelijke figuren bij de overheid eerder strafrechtelijk kunnen worden vervolgd voor de gevolgen van hun functioneren. Het CDA vindt dat er eerst een diepgaandere inhoudelijke discussie moet komen: „Bijna tot vervelens toe".Het strafrecht is volgens D66 niet voor de overheid geschreven en ook de sancties passen niet. Ook dreigt volgens D66 een grotere claimcultuur. De partij vreest verder, net als de VVD, voor vermenging van rechterlijke macht en politiek. De liberalen denken ook dat ’professionele bezwaarmakers’ een nieuw podium in het strafrecht krijgen en dat de overheid zich zal gaan indekken met nog meer regels.

De discussie over de kwestie is oud. Er zijn twee kampen. De voorstanders begrijpen niet dat burgers en bedrijven eerder de klos kunnen zijn dan de overheid, terwijl de overheid zich toch als allereerste aan de wet zou moeten houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer