Foodservice niet eens met visie Ahold
De top van Ahold is niet opgestapt vanwege problemen bij de Amerikaanse dochter US Foodservice. Dat schrijft althans Foodservice-topman J. Miller in een brief aan zijn klanten. Die verklaring staat haaks op het bericht van Ahold dat bestuursvoorzitter C. van der Hoeven en zijn financiële man M. Meurs vanwege boekhoudschandalen in de VS het veld hebben moeten ruimen.
Van der Hoeven en Meurs zouden juist „wegens ontwikkelingen buiten de VS” zijn opgestapt, schrijft Miller. Een woordvoerder van US Foodservice licht toe dat het met name om „zaken in Argentinië en joint venture issues” zou gaan.
Ahold wil niet op deze bewering ingaan. Het grootgruttersconcern maakte op 24 februari bekend dat Van der Hoeven en Meurs zijn teruggetreden vanwege een geval van boekhoudfraude bij US Foodservice ter grootte van 0,5 miljard dollar.
Maandag werd ook bekend dat P. Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) hulp krijgt uit Uruguay in zijn strijd tegen Ahold. Hij gaat samenwerken met de Uruguayaanse accountant J. Kneit, die net als Lakeman aangifte heeft gedaan tegen het supermarktconcern.
Kneit vertegenwoordigt verscheidene cliënten die gezamenlijk 27 miljoen dollar hebben verloren toen een aantal banken uit onder meer Uruguay over de kop ging. Deze banken waren onderdeel van de Argentijnse Velox Groep, een familiebedrijf van vader en vier zonen Peirano. Volgens Kneit is Ahold medeverantwoordelijk voor de ondergang van de banken en het verdwijnen van het geld.
Vijf jaar geleden ging Ahold voor 368 miljoen dollar een samenwerkingsverband met Velox Retail Holding. Gesjoemel met cijfers bij de Argentijnse supermarktketen Disco, eerst eigendom van Velox en later van Ahold, is een van de redenen dat Ahold recent zwaar in de problemen is gekomen.
In februari vorig jaar dwong de centrale bank van Uruguay de Velox Groep om meer geld in zijn bank in Montevideo te pompen. De Peirano’s beloofden voor 83 miljoen dollar aandelen te verkopen. Twee maanden later kocht Ahold de aandelen voor „slechts” 25 miljoen dollar, aldus Kneit. Hij wil van het supermarktconcern weten waar het verschil vandaan komt.
In maart 2002 gebruikten de Peirano’s hun aandeel in Disco bij de centrale bank van Uruguay als onderpand. Ahold nam op 17 juli voor 492 miljoen dollar dit belang over, maar dit geld verdween volgens Kneit in de zakken van de Peirano’s en kwam niet bij de bank terecht. Volgens de accountant hebben zijn cliënten recht op een deel van dit bedrag. De verkoop van Disco was frauduleus en gebeurde met medeweten van Ahold, stelt Kneit.
Over dezelfde transactie heeft Lakeman een aanklacht tegen Ahold en de opgestapte topman Van der Hoeven ingediend. Volgens Lakeman was al drie weken voor 17 juli bekend dat het supermarktconcern het aandeel van de Peirano’s overnam, maar Ahold hield dit volgens hem bewust onder de pet. Op 2 juli hebben personen die wel op de hoogte waren, met voorkennis in aandelen Ahold gehandeld, stelt Lakeman. Van der Hoeven is volgens hem schuldig aan verduistering van (een deel van) van de 492 miljoen dollar.
De opgestapte financieel directeur bij Ahold, M. Meurs, vertrekt ook als commissaris bij Van der Hoop Effectenbank. Dat is gistermorgen bekendgemaakt. Hij legt zijn functie om persoonlijke redenen neer.
Het is niet duidelijk of Meurs uit eigen beweging is vertrokken. Volgens een verklaring van de bank is de stap gezet na overleg met de raad van bestuur en de raad van commissarissen. Meurs is ook commissaris bij Ahold-dochter Schuitema. Bij Schuitema vergaderen de commissarissen op 19 maart.