Annan overlegt over vredesplan Cyprus
Het door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, voorgestelde herenigingsplan voor Cyprus moet volgens de Turks-Cypriotische leider Rauf Denktash op verschillende punten worden aangepast.
Denktash zei dat zondag voordat hij naar Den Haag vertrok voor besprekingen met Annan en de leider van de Grieks-Cyprioten, president Tassos Papadopoulos.
Cyprus is sinds 1974 verdeeld in een Grieks en een Turks deel. Blauwhelmen van de Verenigde Naties bewaken al sinds decennia de scheidslijn die dwars over het eiland loopt. Het VN-plan voorziet in een Cyprus met twee deelstaten volgens Zwitsers model. Annan heeft maandag gesteld als uiterste datum waarop de partijen kunnen reageren.
Annan heeft de leiders van beide eilanddelen in Den Haag uitgenodigd om te laten weten of er op 30 maart een referendum kan worden gehouden waarin de Cyprioten kunnen aangeven of zij akkoord gaan met Annans herenigingsvoorstel. Volgens Denktash moet dat voorstel eerst nog worden aangepast. „Dit plan heeft niet de vereiste kwaliteiten om onderwerp te zijn van een referendum”, aldus Denktash. „We zullen (in Den Haag) kijken of er aanpassingen kunnen worden gemaakt.”
Papadopoulos heeft aangekondigd dat hij meer tijd nodig heeft om over het voorstel te onderhandelen. Volgens de VN-gezant voor Cyprus, Alvaro de Soto, is dat op zich geen probleem. De twee leiders kunnen tot 25 maart aanpassingen aan het voorstel voor elkaar proberen te krijgen, zolang het referendum maar op 30 maart wordt gehouden, aldus De Soto.
Het voorstel van de VN voorziet in de vorming van een relatief zwakke centrale regering voor zowel het Griekse als het Turkse deel van Cyprus en (gedeeltelijke) autonomie op een groot aantal beleidsterreinen. Denktash staat erop dat het Turkse eilanddeel officieel erkend wordt, voordat het onder een centraal bestuur komt te vallen. Daarnaast is hij gekant tegen de terugkeer van Grieks-Cypriotische vluchtelingen die uit het Turkse noorden van Cyprus zijn verdreven. Hij wil de twee gemeenschappen strikt gescheiden houden.
Annans voorstel is Cyprus’ laatste kans om op 16 april toe te treden tot de Europese Unie. Als er voor die tijd geen akkoord wordt bereikt zullen EU-wetten niet gelden op het Turkse eilanddeel zolang de scheiding een feit blijft. Annan heeft gewaarschuwd dat de VN mogelijk hun handen van de kwestie zullen aftrekken als er niet voor het eind van de maand een doorbraak wordt bereikt. Ook De Soto waarschuwde zaterdag dat er een „diepe kloof van onzekerheid” kan ontstaan als de twee leiders niet akkoord gaan met het voorstel.
Annan heeft ook vertegenwoordigers van Griekenland, Turkije en Groot-Brittannië, dat eerder de scepter zwaaide over Cyprus, in Den Haag uitgenodigd. Hij zal die landen ook vragen in te stemmen met het plan.