„Geloof waar u niet uit leeft, is geen geloof”
„Paulus heeft gehoord van het geloof waaruit de gemeente van Kolosse leeft. Ze leeft van het geloof in Christus. Kan dat ook van uw gemeente gezegd worden?”
Ds. C. H. Hogendoorn, predikant van de hervormde gemeente te Oud-Beijerland, sprak woensdag in Waddinxveen op de eerste van een serie themabijeenkomsten die de Bond van hervormde vrouwenverenigingen op gereformeerde grondslag van januari tot en met maart door het land heen houdt. De ontmoetingsbijeenkomsten hebben als thema: ”Geloof waar je uit leeft”.Paulus schrijft vanuit de gevangenis. Zelf is hij waarschijnlijk nooit in Kolosse geweest, maar hij heeft van Epafras van het geloof in die gemeente gehoord. Het is waarschijnlijk dat Epafras in Kolosse het Evangelie heeft gebracht. Ds. Hogendoorn: „Paulus valt in zijn brief aan de Kolossensen met de deur in huis. Hij begint met de God en Vader van onze Heere Jezus Christus te danken en te bidden.”
Paulus heeft van het geloof van de Kolossensen gehoord. Dat geloof ontstond toen ze van het Evangelie hoorden. Paulus noemt het Evangelie het Woord der waarheid.
Het Evangelie heeft alles met de waarheid te maken, aldus ds. Hogendoorn. „Omdat het Woord waarheid is, gaven de Kolossensen zich er met hun hele hart aan over. Gaat dat bij u ook zo? Weet u van zonde en genade? Leeft u daaruit? Geloof waar u niet uit leeft, mag geen geloof heten. Het geloof doet iets met je. Het brengt vruchten van bekering voort.”
De Dordtse Leerregels spreken van een levend geloof, de Heidelbergse Catechismus van een waar geloof en de Nederlandse Geloofsbelijdenis van een recht geloof of een rechtvaardigend geloof. „Het geloof wordt door God de Heilige Geest in ons gewerkt. Het ontspruit aan het Woord”, zei ds. Hoogendoorn. „Als je eruit leeft, kun je er ook mee sterven.”
Het geloof brengt volgens de predikant uit Oud-Beijerland vruchten voort in de zin van „het groeit.” „Het Evangelie heeft kracht in zich. Het roept op tot goede werken. Het geloof kan toch niet onvruchtbaar zijn? Vruchten horen bij de bekering en doen groeien in het geloof.”
Dadendrang
Stelt ds. Hogendoorn het „groeien in het geloof” niet een beetje onder kritiek? luidde een vraag vanuit de zaal. De predikant gaf aan dat geloofsgroei vandaag de dag inderdaad erg aan de orde is. „Niettemin roept Paulus ertoe op. Weliswaar vanuit het Woord, door te delen in het verlossingswerk van Jezus Christus en niet vanuit onze menselijke dadendrang. Geloofsgroei, gestoeld op het Woord, kan zekerheid geven.”
Volgens hem wordt er veel gesproken over de gaven van de Geest als iets wat de mens zelf kan maken. Ds. Hogendoorn zei zich daar niet in te kunnen vinden. „Wat zou het heerlijk zijn als uw gemeente de gestalte heeft van die van de gemeente van Kolosse.” Hij wees hierbij op Dorkas, in Handelingen 36. „Ze was vol van goede werken. Anderen zagen dat. Wat zou het goed zijn als de jongere zusters van ouderen konden leren.”
Paulus wil dat de gemeente van Kolosse vervuld mag worden met de kennis van Zijn wil. „Dat is echt groeien in het geloof. Het gaat dan om een volgroeid geloof dat zich openbaart in steeds meer vrucht dragen. Als een boom geworteld in vaste grond, zoals de dichter van Psalm 1 zegt. Vervuld worden met de kennis van Zijn wil is ook de dagelijkse bekering en is ook als we biddend Zijn Woord onderzoeken. Zijn wil kennen is Zijn wil erkennen en voor Zijn wil buigen. Het geloof krijgt hoogte en diepte in het volbrachte werk van Jezus Christus.”
Wervingsvideo
Het hoofdbestuur van de vrouwenbond onderneemt pogingen om meer vrouwen uit hervormde gemeenten bij de plaatselijke vrouwenvereniging te betrekken. Het heeft daartoe een wervingsvideo uitgebracht, evenals een draaiboek dat bij de bond kan worden aangevraagd.
Mevrouw B. Nap-Boer uit Lunteren schetste een aantal mogelijkheden om vrouwen uit de gemeente bij de vrouwenvereniging te betrekken. Volgens haar kan dat door te zoeken en te vragen en door een oproep te plaatsen in het kerkblad. Op de verenigingsavonden kan van leidinggevenden worden gewisseld, waardoor frisse en levendige avonden kunnen ontstaan. Verder opperde ze de mogelijkheid dat vrouwen ook overdag samenkomen, zoals op veel plaatsen al gebeurt. Ten slotte waarschuwde ze te waken voor de sleur als valkuil. „Laat het verenigingswerk vooral ingebed zijn in het gebed.”