Opinie

Verse vis superieur aan kweekvis

Panga is spotgoedkoop, maar de milieuschade die wordt aangericht door de kweek in Vietnam is niet bij de prijs inbegrepen, aldus voedseltechnoloog IJsbrand Velzeboer (RD 15-1). Ook zeevisser Job Levienus Schot plaatst kanttekeningen bij de verkoop van kweekvis.

21 January 2010 10:31Gewijzigd op 14 November 2020 09:39
„De vis die Nederlandse en Belgische vissers vangen, is nog gewoon de vis in zijn oervorm.” - Foto ANP
„De vis die Nederlandse en Belgische vissers vangen, is nog gewoon de vis in zijn oervorm.” - Foto ANP

Kweekvis komt in veel voorlichting als superieur uit de bus, omdat hij voor milieu, flora en fauna geen nadelige gevolgen zou hebben en een oplossing zou vormen voor de overbevissing. Daarentegen komt de zeevisserij zoals bedreven door de landen rond de Noordzee veelal negatief in het nieuws, omdat de gebruikte visserijmethodes te veel impact zouden hebben op het mariene leven.Er wordt ook verteld dat pangasius en tilapia een goede vervanger zouden zijn voor onze bekende kabeljauw. Misschien gaat dat op voor het volume, maar zeker niet voor de smaak. Met kruiden en sauzen is alles lekker te maken, maar men proeft de vis zelf, of wat ervoor door moet gaan, niet meer. Kabeljauw bijvoorbeeld hoef je niet op smaak te brengen met toevoegingen.

Het is de consument ook niet kwalijk te nemen dat hij de smaak van wild gevangen vis niet meer kent. In de eerste plaats hebben de door quotamaatregelen verminderde aanvoer van vis en de indicatie ”rood” op de Viswijzer (ik noem hem Visleugen) de landelijke grootwinkelbedrijven en zelfs sommige visdetaillisten doen besluiten om vissoorten als tong, schol en kabeljauw niet meer te verkopen. Zo probeert men de indruk te wekken dat men het goede voorheeft met natuur en milieu.

De tweede oorzaak is het grote aanbod van kweekvis zoals tilapia, pangasius en dergelijke. In ieder geval: kweekvis is goedkoper dan verse vis. De consument kiest dan algauw voor deze ‘gezonde’, natuurvriendelijk gekweekte vis.

Deze kweekvis is geen verse vis, maar diepvriesvis. Door de grote hoeveelheid import van kweekvis en de huidige economische crisis zijn de prijzen van onze verse vis in de visafslagen met gemiddeld 20 procent gedaald. Van deze prijsdaling is echter helaas nauwelijks iets merkbaar in de winkels waar vers gevangen vis nog wel verkocht wordt.

Supergezond

Voor de voeding van kweekvis –men streeft er naar de jaarlijkse productie van 40 miljoen ton zelfs uit te breiden tot 150 miljoen ton per jaar– zijn veelvouden aan zeegevangen vis nodig, zoals sprot, sardien en ansjovis. Hoezo overbevissing? En wat te denken van de uitwerpselen van de kweekvis, met –vooral buiten Europa– bodemverontreiniging als gevolg? Voeg daarbij nog de energieverspilling voor vriezen en transport.

Vis is van nature supergezond want hij bevat eiwitten en aminozuren die onontbeerlijk zijn voor het menselijk lichaam. Bovendien zitten er in veel vissoorten omega 3-vetzuren, goed tegen onder andere hart- en vaatziekten. Die blijken echter nog steeds geheel of gedeeltelijk te ontbreken in kweekvis.

Toegegeven, platvisvissers hebben helaas ook te maken met bijvangst van bodemdieren en kleine vis. Er wordt echter hard aan gewerkt om dit verschijnsel tot een minimum terug te brengen. Dus mijn vrijmoedig advies is: Koop verstandig! De vis die Nederlandse en Belgische vissers vangen, is nog gewoon de vis in zijn oervorm, niet gemanipuleerd of samengesteld door toedoen van de mens.

De auteur is schipper-eigenaar van een kotter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer