Kindertehuis van aardbodem weggevaagd
Het kinderopvangtehuis Lakay in Port-au-Prince, een initiatief van welzijnsorganisatie Wereldkinderen, is compleet verwoest. Op dit moment bevolken bendes het gebouw.
Dat maakte een woordvoerster van Wereldkinderen dinsdagmorgen bekend.Voor de 250 kinderen die in het opvanghuis woonden, vreest Wereldkinderen het ergste. Een pater die betrokken was bij het Lakayproject is omgekomen. Waarschijnlijk leeft ook de directeur van het kinderopvangtehuis niet meer, maar dat bericht is nog niet officieel bevestigd.
Na het instorten van het opvangtehuis maakten zich al spoedig bendes meester van het gebouw. Zij zouden op zoek zijn naar voedsel.
Lakay was geen adoptieproject; het huis richtte zich op onderwijs aan en de opvang van straatkinderen. Wat Wereldkinderen de komende dagen kan betekenen voor de kinderen is onbekend. Er is slechts communicatie via e-mail met Haïti, aldus de zegsvrouw.
Het tweede project dat Wereldkinderen in Haïti steunt, La maison l’arc en ciel, heeft de aardbeving beter doorstaan. De kinderen maken het goed en naar het schijnt zijn er geen stafleden omgekomen, meldt de organisatie. Wel raakten mensen gewond of dakloos.
Bij Wereldkinderen stond de telefoon maandag roodgloeiend. Nu beelden van dakloze kinderen dagelijks op televisie te zien zijn, melden mensen zich spontaan als opvangouder.
„Geld doneren is een goede manier om ons te steunen”, aldus de woordvoerster. Om kinderen thuis op te vangen, moeten mensen eerst een uitgebreid traject doorlopen. „Kinderen die door deze aardbeving zijn ontheemd, kun je niet zomaar weghalen uit zo’n chaotisch gebied. Voor hetzelfde geld denk je dat een kindje wees is, terwijl de moeder even verderop wanhopig op zoek is naar haar kind.” Dergelijke opvang ad hoc is geen goede manier van hulp en is zeker niet aan de orde, benadrukt de zegsvrouw.
Ruim honderd adoptiekinderen komen deze week wel vanuit Haïti naar Nederland. Hun adoptieproces was zo goed als rond toen hun geboorteland werd getroffen door een aardbeving. Autoriteiten in Haïti en Nederland hebben goedkeuring gegeven om de kinderen versneld naar Nederland te laten komen.