Kerk & religie

„Theoloog plakt te veel etiketten”

Reformatorische en evangelische theologen werken over en weer te veel „met etiketten en clichés.” Dat zei de dogmaticus prof. dr. C. van der Kooi maandag op een theologenconferentie die belegd werd door het Evangelisch Werkverband (EW) in de Protestantse Kerk in Nederland.

Kerkredactie
19 January 2010 09:34Gewijzigd op 14 November 2020 09:38
Prof. dr. C. van der Kooi. Foto RD, Anton Dommerholt
Prof. dr. C. van der Kooi. Foto RD, Anton Dommerholt

Evangelischen zouden altijd denken vanuit de opstanding en worden algauw gezien als positivo’s, aldus de hoogleraar. „Terwijl ”reformatorisch” voor velen gelijk staat aan conservatisme. Maar 90 procent van de evangelische beweging is gestoeld op gewone orthodoxe theologie en de Reformatie was een vernieuwingsbeweging. Er wordt veel te veel geoordeeld vanuit een onderbuikgevoel.”De gereformeerde dogmaticus gaf het werkverband de raad mee „geen actiegroep te worden” en te blijven investeren in theologische bezinning. „Ik zie erg weinig evangelischen promoveren. Maar als theologische achtergronden te weinig besproken worden, zal het EW stigmatiserend worden en het verliezen. Het gaat om mensen, en dat vereist theologische nauwkeurigheid.”

Theologische reflectie is nooit een gepasseerd station, zo zei prof. Van der Kooi. „Bavinck zei zelfs dat de tweenaturenleer „voorlopig” het beste is dat we hebben. Zelfs die leer is niet heilig. We kunnen niet de taal van vroeger blijven herhalen en daarmee uit, maar we mogen zelf denken onder leiding van de Heilige Geest.”

De conferentie stond in het teken van de toekomstvisie van het Evangelisch Werkverband. De dag trok zo’n tachtig deelnemers, voor het grootste deel predikanten.

Eerste liefde
De hervormde predikant ds. P. L. de Jong (Rotterdam) sprak maandag over de ”Eerste liefde”. Hij stelde dat de „eerste liefde” waarover in Openbaring 2 wordt geschreven niet zozeer een eerste „vurige” periode in het geloofsleven betekent. Bedoeld is vooral dat de liefde als vrucht van de Geest de eerste plaats moet blijven innemen, aldus de predikant.

Jezus’ woord aan de gemeente van Efeze „maar Ik heb tegen u, dat gij uw eerste liefde hebt verlaten”, klinkt al gauw „deprimerend”, aldus ds. De Jong. „Jezus zegt eerst wat er goed gaat en dan volgt die harde, confronterende zin. Vooral als er dan een voorspelbare preek volgt, voelen we ons alweer dieper wegzakken, omdat we weer moeten horen dat we tekortkomen. Het lijkt haast een functioneringsgesprek: je doet veel goed, maar…”

Deze interpretatie van Jezus’ vermaning ligt voor de hand en is ook wel ter zake, zo zei de Rotterdamse predikant, maar een andere lezing is ook goed mogelijk. „Ik denk dat Jezus wil zeggen dat liefde altijd het eerste moet zijn. Onze eerste prioriteit, de liefde, hebben we losgelaten. We zegenen niet, maar wijzen mensen terug. Jezus zegt: Je bent heel goed bezig, maar ik mis Mijzelf. Ik mis de Liefde.”

Het thema ”Liefde eerst” betekent voor ds. De Jong „eerst omarming, dan reflectie. Eerst het hart, dan het hoofd. Eerst de mens, dan de regels.” Vanuit die liefde komt er dan vanzelf ruimte voor vernieuwing, aldus de predikant.

Het Evangelisch Werkverband wil zich in de toekomst verder richten op ondersteuning van „partners in vernieuwing” en zal in september een Bijbelschool starten. Ds. H. Eschbach, predikant-directeur van het werkverband, gaf aan dat er een vacature komt voor zijn eigen functie. De predikant zei gisteren vooral mogelijkheden voor vorming en vernieuwing te zien bij zogenaamde groeigroepen, waar mensen samen de Bijbel lezen en hun geloof delen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer