Wereld zegt gevloerd Haïti geld toe
Bijna een week na de verwoestende aardbeving in Haïti komt de geldstroom langzaam op gang. Zo hebben de Europese Commissie en de 27 lidstaten van de Europese Unie (EU) al 422 miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan het rampgebied. Dat heeft minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) maandag gezegd.
Het Europese geld is onder meer bedoeld voor water, tenten en medicijnen voor de circa 3 miljoen Haïtianen die zijn getroffen door de beving. Bijna de helft, een bedrag van ongeveer 200 miljoen euro, is bestemd voor hulp op de langere termijn, zoals de herbouw van het land en de overheid. Minister Koenders erkent echter dat het een risico is om geld te steken in een land met een zwakke en corrupte overheid.Om geld voor Haïti in te zamelen worden vrijdag benefietconcerten gehouden in Los Angeles en New York. Een van de presentatoren van ’Hope For Haiti’ is de rapper Wyclef Jean, die in het straatarme Caribische land is geboren. Ook Christina Aguilera, Bono, Alicia Keys, Justin Timberlake en George Clooney geven acte de présence. De liedjes die ze zingen, worden verkocht via iTunes.
Haïti heeft naar eigen zeggen inmiddels 70.000 slachtoffers van de aardbeving begraven in massagraven. De regering vreest echter dat het dodental boven de 200.000 uitkomt. Volgens de EU zijn onder de doden zeker 28 Europeanen. Ongeveer twintig Nederlanders worden nog vermist.
Het lot van de overlevenden is onverminderd slecht. Het Rode Kruis verklaart dat duizenden mensen sinds de aardbeving op straat slapen en daar hun behoeften doen. „In heel Port–au–Prince is de stank van urine overweldigend", stelde het hoofd van de internationale hulporganisatie in Haïti. Hij vreest voor het uitbreken van ziektes als de menselijke uitwerpselen in het drinkwater terechtkomen.
De komende 48 uur kunnen geen extra hulpleveranties naar Haïti worden gevlogen, omdat de luchthaven van en de toegangswegen naar de hoofstad Port–au–Prince volledig overbelast zijn. De 300 kilometer lange rit vanuit Santo Domingo, de hoofdstad van de aangrenzende Dominicaanse Republiek, duurt door files inmiddels achttien uur. Bovendien is er geen opslagruimte meer voor nieuwe hulpgoederen.
Volgens het Rode Kruis is de prijs van voedsel en transport in Haïti geëxplodeerd en is toegang tot water, voedsel, medische hulp, toiletten en slaapplaatsen minimaal. Daardoor neemt de wanhoop onder de overlevenden toe en stijgt het aantal plunderingen, aldus de hulporganisatie. Zondagavond meldde de Haïtiaanse politie onlusten in enkele wijken van Port–au–Prince. Politieagenten, winkeliers en bendes zouden al tientallen mensen hebben doodgeschoten, veelal plunderaars en dieven.
Om de plunderingen tegen te gaan, wil secretaris–generaal Ban Ki–moon de VN–missie in Haïti (Minustah) uitbreiden met 2000 militairen en 1500 politiemensen. De landenbond heeft momenteel 7000 blauwhelmen, 2000 agenten en bijna 3000 burgers in Haïti.
De Amerikaanse oud–president Bill Clinton, die Haïti maandag bezocht, bestrijdt dat de hulp langzaam op gang is gekomen. „De infrastructuur is door de aardbeving verwoest, en die zijn we weer aan het opbouwen", zei Clinton tijdens een bezoek aan een overvol ziekenhuis.