Steun aan bekeerde Iraniërs gebundeld
Diverse initiatiefnemers die steun bieden aan tot het christendom bekeerde Iraniërs die naar hun land dreigen te worden teruggestuurd, gaan de krachten bundelen.
Ze komen zaterdag bijeen om te spreken over de mogelijkheid een landelijk platform op te richten, aldus woordvoerder K. Brinkman, die hierbij het voortouw nam.Voor de bijeenkomst hebben zich volgens Brinkman ruim twintig personen aangemeld. Het gaat om mensen die persoonlijk betrokken zijn bij Iraniërs die in Nederland christen zijn geworden, maar ook om afgevaardigden van instanties als Inlia en Kerk in Aktie.
Zelf heeft Brinkman sinds enkele jaren intensief contact met een echtpaar uit Iran dat enkele jaren geleden christen is geworden en zich bij de hervormde gemeente in Alblasserdam heeft aangesloten. Hun inmiddels volwassen zoon toont eveneens een positieve betrokkenheid op het christelijke geloof.
Het gezin heeft na een eerdere afwijzing van zijn asielverzoek een nieuwe aanvraag ingediend op grond van het feit dat ze christen zijn geworden. Ze vrezen als ex-moslims gevaar te lopen bij terugkeer naar Iran.
Volgens Brinkman hebben diverse kerken verspreid over het land, onder meer in Apeldoorn en Kampen, contact met ex-moslims uit Iran die in Nederland tot het christendom zijn bekeerd. Sommigen hebben nog een asielprocedure lopen, anderen kregen al een afwijzing van de Raad van State en hebben zich nog tot het Europees Hof gewend.
„We willen komen tot een uitwisseling van kennis en ervaringen om de krachten te kunnen bundelen in de begeleiding van deze mensen en mogelijk ook in de contacten met de politiek”, aldus Brinkman. Hij benadrukt dat er geen uitgewerkt plan voor een platform klaar ligt. Concrete verdere stappen hangen af van de bespreking zaterdag.
Tijdens de bijeenkomst staat ook het algemeen ambtsbericht over Iran op de agenda, dat Buitenlandse Zaken dinsdag openbaar maakte. De passage over (bekeerde) christenen ligt in de lijn van een thematisch ambtsbericht over christenen en homoseksuelen in Iran dat in mei vorig jaar verscheen.
„Met name evangeliserende christenen worden nauwgezet in de gaten gehouden en vaak lastiggevallen”, aldus het ambtsbericht. De laatste maanden zou er sprake zijn van meer druk op (bekeerde) christenen. Begin augustus werd de arrestatie van dertig bekeerlingen gemeld. De meesten werden volgens het bericht na een dag vrijgelaten, anderen zouden nog vastzitten.
In de periode juli 2008 tot afgelopen december zouden geen gevallen bekend zijn waarin rechterlijke straffen zijn uitgesproken vanwege afvalligheid van de islam.