„Spannend jaar voor Kerkbalans”
Kerkbalans 2010 wordt „een spannend jaar” aldus Haaije Feenstra, directeur van de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland. De stijgende inkomsten van afgelopen jaar lijken te stabiliseren.
De 38e jaarlijkse Actie Kerkbalans startte woensdag in de Jacobikerk in Utrecht. Gemeenteleden van vijf kerkgenootschappen, waaronder de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), worden van 17 tot en met 30 januari benaderd door lopers, mensen die langs de deuren gaan om het belang van de kerk onder de aandacht te brengen. Dat is de eerste taak van Kerkbalans, aldus D. G. Bijl, voorzitter van de Interkerkelijke Commissie Geldwerving, de organisatie achter Kerkbalans. „Maar geld blijft nodig. Samenkomen in een kerk met een lekkend dak kan nu eenmaal niet.”Het jaar 2008 betekende voor Kerkbalans een forse stijging, aldus Feenstra. „Als ik toen mocht tekenen voor een stabiele lijn in 2009, had ik dat direct gedaan. Bij alle bedrijven lopen inkomsten terug. Er werd voorspeld dat ideële organisaties de klappen van de crisis het eerst zouden voelen. Maar ook voor 2009 konden we een lichte stijging schrijven. Dat geeft verwondering.”
Hij blijft „alert” of het geefgedrag door de crisis terugloopt en of de PKN door een afnemend ledental voldoende geld kan blijven opbrengen. „We moeten eraan blijven trekken. Zo stijgen traktementen elk jaar. Het is voor de PKN een lichtpuntje dat ze maar 20 procent van de inkomsten uitgeeft aan kerkgebouwen. De RKK legt daar 40 procent voor apart.”
Eind 2010, begin 2011 wordt Kerkbalans nieuwe stijl geëvalueerd, aldus Bijl. Sinds 2007 worden kerkleden én mensen die iets met de kerk hebben op een persoonlijke manier benaderd. Het wachten is op de gegevens van Kerkbalans 2010. Resultaten moeten uitwijzen of de nieuwe opzet van Kerkbalans succesvol is geweest. Vooralsnog kan volgens ICG-voorzitter Bijl worden geconcludeerd dat steeds meer gereformeerde bondsgemeenten aankloppen bij Kerkbalans met de vraag modellen aan te reiken voor geldwerving.
De presentatie van Kerkbalans en het Kaskirapport ”De kerk telt”, een rapport over de waarde van kerken voor de maatschappij, werd ingeluid met een debat over de resultaten ervan. Door de cijfers van het rapport kunnen relaties met de overheid worden versterkt, aldus de rooms-katholieke bisschop G. de Korte. Kerkelijke hulporganisaties komen volgens hem op plaatsen die voor de overheid onbereikbaar zijn. Kaskionderzoeker T. Bernts ziet ook kansen voor kerken: „Lokale overheden zijn hun koudwatervrees aan het verliezen om contacten met kerken aan te knopen.”